Διχασμένος και σε διαδικασία φθοράς ο ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις δημοσκοπήσεις

Νέα δεδομένα στον χώρο της αντιπολίτευσης εμφανίζουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις, της Marc για το “Πρώτο Θέμα”, της GPO για τα “Παραπολιτικά” και της OPINION POLL για το ACTION 24, ενώ επιβεβαιώνεται η μοναξιά (και η ευθύνη) της Νέας Δημοκρατίας στο κουμάντο της δημόσιας ζωής.

Κύριο και κοινό χαρακτηριστικό στα ευρήματα και των τριών δημοσκοπήσεων είναι η διαδικασία φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ, που επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ως δεύτερο κόμμα, επαναπατρίζοντας ένα (μικρό για την ώρα) μέρος των ψηφοφόρων του που είχαν “μεταναστεύσει” στο έως τώρα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να διαφεύγει επίσης της προσοχής ότι από τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ενισχυμένο βγαίνει και το ΚΚΕ που αυξάνει σοβαρά την επιρροή του στους αριστερούς ψηφοφόρους. (Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων στη συνέχεια).

Και στις τρεις δημοσκοπήσεις οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την αξιολόγηση των εξελίξεων στο κόμμα τους, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το μέλλον του. Είναι ενδεικτικό ότι η προσπάθεια του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη να φρενάρει την καθοδική τροχιά που καταγράφει εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να συγκρατήσει τις εντεινόμενες φυγόκεντρες τάσεις, οι οποίες παρατηρούνται μετά την εκλογή του στον πολιτικό χώρο που επέλεξε να ηγηθεί, δεν τελεσφορούν τη στιγμή αυτή.

Δημοσκόπηση Marc: Η εκτίμηση ψήφου 

gallop-4

Σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατεί στις τάξεις του περίπου έναν από τους δύο ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Η συσπείρωσή του φτάνει στο μάλλον ιστορικά χαμηλό ποσοστό της τάξης του 52,6%, καθώς εμφανίζει σημαντικές διαρροές τόσο προς το ΠΑΣΟΚ (9,1%) και το ΚΚΕ (9,2%) όσο και, πολύ περισσότερο, προς τους αναποφάσιστους (14,4%) και, εν γένει, την αδιευκρίνιστη ψήφο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την εμπιστοσύνη μόλις του 6,7% της ελληνικής κοινωνίας και στο σχετικό ερώτημα της “καταλληλότητας” κατατάσσεται τέταρτος, μακράν πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και χαμηλότερα από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα.

Επιπλέον, υπερτερούν ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που αμφισβητούν τη βασική του διακήρυξη ότι μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη, με την οποία διεκδίκησε και κέρδισε τον θώκο του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιoν εμπιστεύεστε περισσότερo;

gallop-3

Η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία διατηρούν την πολιτική κυριαρχία, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 34,1%, το οποίο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων οδηγεί στην εκτίμηση ότι η παρούσα εκλογική του δύναμη είναι στο 39%.

Η μεγάλη ανατροπή που καταγράφεται στη μέτρηση της Marc είναι στο προσπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινείται ανοδικά και με 12,4%, που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου, εκτιμάται ότι η δύναμή του είναι πλέον στο 14,3%, καθώς έχει συσπείρωση της τάξης του 76,6% και προσελκύει σχεδόν έναν στους δέκα ψηφοφόρους που, στις τελευταίες εκλογές, ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς κρίνουν τον Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

gallop-1

Κασσελάκης: Καλύτερα ή χειρότερα απ’ ό,τι περιμένατε;
Σύνολο πληθυσμού

gallop-2

H νέα δηµοσκόπηση της GPO

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ραγδαίες είναι οι  εξελίξεις στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που προκαλούν ανακατατάξεις και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Στο εσωκοµµατικό µέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις είναι έντονες και σε καθηµερινή βάση, µε αποτέλεσµα η συνολική αντίληψη της κοινής γνώµης να είναι ακόµη ρευστή και υπό διαµόρφωση. Οι ψηφοφόροι των εθνικών εκλογών του 2023 εµφανίζονται απολύτως διχασµένοι αναφορικά µε την επίδραση της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, γεγονός που πιστοποιεί ότι το πολιτικό χάσµα που εµφανίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ του περασµένου Σαββατοκύριακου επιβεβαιώνεται και µέσω των στατιστικών δεδοµένων.

Αποτέλεσµα αυτής της έντονης συγκρουσιακής και διαλυτικής κατάστασης είναι µετά από περισσότερο από 10 χρόνια (πριν από τις εκλογές του 2012) ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτυπώνεται στην τρίτη θέση του πίνακα της πρόθεσης ψήφου, µε 11%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, που ανεβαίνει στη δεύτερη, µε 12,1%. Η Ν.∆. βρίσκεται σταθερά πρώτη µε 36%, ενώ σε συνεχή ανοδική τροχιά καταγράφεται το ΚΚΕ µε 8,9%.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής:

NΔ: 36%
ΠΑΣΟΚ: 12,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 11%
ΚΚΕ: 8,9%
Ελληνική Λύση: 5,4%
Νίκη: 2,8%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,1%
ΜέΡΑ25: 1,2%
Σπαρτιάτες: 3,6%
Άλλο: 2,1%
Λευκό,άκυρο: 1,6%
Δεν θα ψηφίσω 1,9%
Αναποφάσιστοι 10,3%

Η δημοσκόπηση της OPINION POLL

τεκτονικές μεταβολές που πραγματοποιούνται στον χώρο της αντιπολίτευσης, καταγράφονται και στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογιαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24. Πιο ειδικά, στην εκτίμηση ψήφου (σε παρένθεση η “καθαρή” πρόθεση ψήφου) τα κόμματα εμφανίζονται με τα ακόλουθα ποσοστά:

ΝΔ: 38,5% (31,1%)

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 16% (12,9%)

ΣΥΡΙΖΑ: 14,7% (11,9%)

ΚΚΕ: 10,6% (8,6%)

Ελληνική Λύση: 5,9% (5,1%)

Νίκη: 3,9% (3,2%)

Σπαρτιάτες: 3% (2,4%)

Πλεύση Ελευθερίας: 2,5% (2,1%)

Το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί και στη δημοσκόπηση αυτή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις έχοντας στην ηγεσία του τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ το 39% εκτιμά ότι θα μπορούσε να μπει σε ανοδική τροχιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr