Λοβέρδος ΚΙΝΑΛ

Διχασμένο εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ απέναντι στο νέο Ποινικό Κώδικα που έφερε στην Βουλή η κυβέρνηση, με την εσωκομματική μάχη για την εκλογή νέας ηγεσίας να δοκιμάζει εμφανώς την συνοχή του κόμματος.

Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου τάσσεται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ στο «παρών» βρίσκονται οι πλευρές Παπανδρέου, Ανδρουλάκη και άλλων υποψηφίων.

Η αυστηροποίηση των ποινών που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε σειρά εγκλημάτων (βιασμό ανηλίκων, γυναικοκτονίες, ισόβια), έχει προκαλέσει τριγμούς και μια ιδιόμορφη διελκυστίνδα: Η στάση του κόμματος κινείται στο «παρών» επί της αρχής, θέση με την οποία όμως διαφωνεί τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Λοβέρδος: Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος

Αυτό φάνηκε από την αιφνιδιαστική αποχώρηση της εισηγήτριας Νάντιας Γιαννακοπούλου (στηρίζει τον Ανδρέα Λοβέρδο) και την αντικατάστασή της από τον Αχμέτ Ιλχάν (στηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου), ενώ έγινε ξεκάθαρο και από την τοποθέτηση του υποψηφίου προέδρου Ανδρέα Λοβέρδου. «Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, χωρίς να με δεσμεύει τίποτα και σας λέω, κύριε υπουργέ, ότι παρότι διαφωνώ με κάποια που δεν κάνετε ή κάποια που ρυθμίζετε, ψηφίζω “ναι” και επί της αρχής και επί των άρθρων, όχι όλων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Θεωρώ αδιανόητο η εισηγήτριά μας, η κυρία Γιαννακοπούλου, να έχει πει επανειλημμένα γιατί αργείτε να αυστηροποιήσετε τον Ποινικό Κώδικα, η αείμνηστη πρόεδρός μας να σας έχει κάνει κριτική για το ίδιο θέμα, να έρχονται οι αυστηροποιήσεις των ποινών και εμείς να έχουμε ομιλίες πρωτευόντων βουλευτών μας επί θεμάτων σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν στην ουσία του σχεδίου νόμου».

Απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία ο Α. Λοβέρδος είπε ότι «θα καταθέσει τις απόψεις του σύμφωνα με αυτά που η συνείδηση του επιβάλλει, ως ελεύθερος άνθρωπος, χωρίς φόβο, χωρίς πάθος, χωρίς να τον δεσμεύει τίποτε».

«Ψευδοδικαιολογίες σε ψευδοαντιεγκληματικές πολιτικές»

«Είναι δυνατόν να έχουμε μία σειρά από προβλήματα που να αφορούν πληθώρα θεμάτων και κυρίως αυτά που ευαισθητοποιούν περισσότερο κάθε σοβαρό άνθρωπο, κάθε αγνό πολίτη όπως είναι τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων και να μην υπογραμμίζουμε την καλύτερη ρύθμιση που έρχεται στη Βουλή σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις; Το κάνω με όλες μου τις δυνάμεις.

Είναι δυνατόν να υπάρχει βουλευτής εδώ, που σε διατάξεις το σχέδιο νόμου μετατρέπει σε κακούργημα τον βιασμό ανηλίκου μέσα στην οικογένεια του και να λέει άλλα; Όταν όμως αποκαλύπτονται εγκλήματα στις τηλεοράσεις να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα; Είναι ψεύτες αυτοί, δεν κυριολεκτούν όταν κάνουν κριτική δήθεν συγκινημένοι. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Τι ψηφίζεις. Σε ό,τι αφορά την προστασία του πολίτη που μας τι ζητάει, και από τους 300 την ζητά η κοινωνία, είναι δυνατόν να λέμε όχι και να αναζητούμε ψευδοδικαιολογίες σε ψευδοαντιεγκληματικές πολιτικές;»

 Η απάντηση Σκανδαλίδη

Η απάντηση ήρθε λίγη ώρα αργότερα, πάλι από το βήμα της Βουλής, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη (στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη), ο οποίος, εξηγώντας τη θέση του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε: «Δεν κάνουμε νομικό δογματισμό. Δεν στεκόμαστε πίσω από νομικίστικες θεωρίες. Κάνουμε επί της ουσίας κριτική και ψηφίζουμε “παρών” επί της αρχής αναλύοντας τη θέση μας στα επιμέρους άρθρα».

Ντρίπλες από τον Β. Κεγκέρογλου 

Θέση για το ζήτημα πήρε λίγη ώρα αργότερα και ο Βασίλης Κεγκέρογλου (στηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου), επιχειρώντας να εξηγήσει το «παρών» του Κινήματος Αλλαγής: «Είναι γνωστό ότι η ουσία είναι τοποθέτηση σε κάθε άρθρο χωριστά. Τα δικαστήρια αποφασίζουν με βάση τα άρθρα και όχι επί της αρχής! Γίνεται σπέκουλα και προπαγάνδα για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς. Τεχνικά δεν είναι ενιαία η αρχή του νομοσχεδίου για ποια αρχή να ψηφίσουμε! Και πολιτικά όμως η κυβέρνηση περνά το μήνυμα πως από μόνη της η αυστηροποίηση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Αυτό δεν ισχύει. Λέμε για τα άρθρα τις θέσεις μας που είναι ξεκάθαρες. Από 173 άρθρα ψηφίζουμε τα 158».

Αιχμές κατά της στάσης Λοβέρδου άφησε ο δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης. «Οι προσωπικές επιλογές είναι θεμιτές στην πορεία εκλογής νέου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Οχι όμως όταν αποδυναμώνουν την ενότητα και τη συνοχή της παράταξης» έγραψε στο twitter.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr