Δίχτυ προστασίας απέναντι στην ακρίβεια ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

“Δίχτυ προστασίας” απέναντι στην ακρίβεια για μισθωτούς και συνταξιούχους θα ανακοινώσει  στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι εξαγγελίες θα αφορούν κυρίως στις συντάξεις, στον κατώτατο μισθό , στην εισφορά αλληλεγγύης, στο τέλος επιτηδεύματος και στις ασφαλιστικές εισφορές.

  • Η αύξηση των συντάξεων το 2023 υπολογίζεται στο 6% και υπολογίζεται σε συνδυασμό της μεταβολής του ΑΕΠ και τη μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους. Οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν πως περίπου 1,2 έως 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους. 
  • Η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται για συνταξιούχους και μισθωτούς του δημοσίου. Η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ  και θα καταργηθεί από το 2023. 
  • Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται εκ νέου – πιθανότατα από τον ερχόμενο Μάιο – όπως συνέβη και φέτος. Ο συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης-πληθωρισμού επιτρέπει αύξηση τουλάχιστον 5,5% κι αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός μπορεί να επιστρέψει στα 752 ευρώ. 

  • Οι ασφαλιστικές εισφορές , αναμένεται να μειωθούν περισσότερο κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (ίσως και κατά 1 μονάδα) και έτσι με αυτό τον τρόπο, μέσα σε μία τετραετία, το μη μισθολογικό κόστος θα έχει μειωθεί σωρευτικά  πάνω από  πέντε μονάδες. 

  • Το “τέλος επιτηδεύματος” καταργείται. Η επιβάρυνση αυτή αφορά 700.000 ελέυθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr