Διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας

Διερευνητικές επαφές: Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι για να διερευνήσουν προθέσεις και τουλάχιστον από την πλευρά της Αθήνας τη δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού που θα στείλει τις διαφορές για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Δικαστήριο της Χάγης.

Οι διερευνητικές επαφές θα γίνουν αφού η Τουρκία έκανε χθες το βήμα και απέστειλε τη σχετική πρόταση στην Αθήνα, προτείνοντας  η διεξαγωγή του 61ου γύρου να γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021.

  • Από την έναρξη της νέας χρονιάς, το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ ανέμεναν την πρόσκληση Ερντογάν για νέες διερευνητικές επαφές , καθώς, όπως τονίζουν έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι ο Τούρκος πρόεδρος πιέζεται εξαιρετικά από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του. Και ταυτοχρόνως, λόγω και της αλλαγής σκυτάλης στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει ανάγκη να βγει από την απομόνωση στην οποία  έχει  περιέλθει στις σχέσεις του με τη Δύση. Αλλωστε, ο Μάρτιος πλησιάζει και μαζί του η ορατή πλέον απειλή των κυρώσεων και από την Ε.Ε.

Για να επαναλειφθούν οι διερευνητικές επαφές , υπήρχε εδώ και πολύ καιρό γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν αλλά και γραμμή επικοινωνίας των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η μακρά ιστορία των διερευνητικών επαφών 

Οι διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει από το «μακρινό» 2002. Άνθρωποι που ήταν στις διερευνητικές επαφές το 2002 – 2003 ανέφεραν μάλιστα ότι οι χώρες είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά τελικώς οι συνομιλίες κατέρρευσαν το Μάρτιο του 2016.

Διαπραγματευτής από  την ελληνική πλευρά είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Αθήνα από τα τέλη του 2010, ενώ από την απέναντι πλευρά διαπραγματευτής αναμένεται να είναι ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές.

Η Αθήνα προσέρχεται με μεγάλη επιφύλαξη καθώς γνωρίζει ότι η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας είναι να εκβιάσει εφ όλης της ύλης διάλογο. Που σημαίνει ότι θα είναι μία πορεία, η οποία, αν δεν διακοπεί, θα είναι γεμάτη αγκάθια.

Το παρασκήνιο των δηλώσεων Τσαβούσογλου

Αυτή τη φορά, η Άγκυρα δεν επέλεξε την συνήθη οδό, αλλά προτίμησε να απευθύνει δημόσια την πρόσκληση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, πριν την αποστολή της σχετικης πρόκλησης μέσω της διπλωματικής οδού.

Η εξήγηση που δίνεται για τον συγκεκριμένο χειρισμό είναι  ότι ο Ερντογάν επιχείρησε να «δεσμεύσει» την Αθήνα – η οποία, όμως, ούτως ή άλλως επεδίωκε να γίνει η επανεκκίνηση μετά την εκλογή Μπάϊντεν στις 20 του μηνός και ταυτοχρόνως να λειάνει το έδαφος της  συνάντησης που θα έχει σήμερα ο Τσαβούσογλου με τους πρέσβεις της ΕΕ μεταξύ αυτών και τον έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα.

Η Τουρκία θέλει να δείξει ότι κάνει όλα τα βήματα για αποκλιμάκωση το 2021, και  να …ξεχαστεί αυτόματα  τι συνέβη το 2020 με το Ορούτς Ρέις και τον Έβρο. Μετά τον Τσαβούσογλου, με  τους πρέσβεις θα συναντηθεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  • Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον η σημερινή παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, με αντικείμενο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών περί καθορισμού του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Πηγή: economico.gr