διερευνητικές επαφές

Το κλίμα των συνομιλιών περιγράφεται ως «καλό», το ραντεβού ανανεώθηκε για νέα συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, και οι εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας επιβεβαιώθηκαν: Στον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η τουρκική πλευρά έδειξε ότι στόχος της παραμένει η αναβάθμιση των συναντήσεων σε επίπεδο «πολιτικής διαβούλευσης» – διάσταση, την οποία η ελληνική πλευρά απορρίπτει λόγω και έργω.

“Καμία συζήτηση για θέματα ελληνικής κυριαρχίας”

Όπως επανέλαβαν με νόημα, μετά την συνάντηση, διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές και έναν άτυπο, μη δεσμευτικό δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι στις επαφές αυτές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία.

Οι έως τώρα πληροφορίες δεν αναφέρουν εάν το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης τέθηκε εκ νέου από την Τουρκία στις σημερινές συνομιλίες, το ελληνικό μήνυμα όμως είναι μάλλον εύγλωττο σε σχέση με τις προθέσεις της Αγκυρας.

Το διπλό μήνυμα Δένδια στον Τσαβούσογλου

Σαφές μήνυμα στην Αγκυρα, άλλωστε, έστειλε και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές με καλή πίστη, αλλά μοναδικό σημείο διαφοράς των δύο κρατών είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Ευελπιστούμε ότι οι διερευνητικές θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση της UNCLOS και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι.

Ειδική σημασία έχει και το έτερο μήνυμα του έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι

οι μονομερείς της αιτιάσεις θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και δια της διπλωματικής οδού: «Οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο δια της διπλωματικής οδού», επεσήμνε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του σημείωσε:

«Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στο κατάλληλο κλίμα. Για να έχει νόημα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα».

Νέα “τορπίλη” υπονόμευσης από τον Ακάρ

Η Τουρκία φρόντισε, άλλωστε, και σήμερα να δείξει το διπλό πρόσωπο με το οποίο προσέρχεται στον διάλογο:

Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διερευνητικές στην Αθήνα, ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ προχωρούσε από την Αγκυρα σε μια ακόμη προκλητική τοποθέτηση: Για μια ακόμη φορά υποστήριξε πως η Ελλάδα εμποδίζει και παρακωλύει τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας, με μια σειρά από απειλές και πρακτικές που αυξάνουν την ένταση.

“Πιστεύουν ότι μπορούν επιτύχουν ορισμένα οφέλη, δείχνοντας ότι τα προβλήματα δεν είναι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ωσάν να είναι ζήτημα μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ και Τουρκίας-ΗΠΑ. Αλλά δεν είναι δυνατόν να φτάσουν πουθενά με αυτόν τον τρόπο. Δεν το δεχόμαστε. Εξακολουθούν να αναφέρονται στις ασκήσεις ως απειλή. Πρέπει να δουν και να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας  τρόπος να πετύχουν τίποτα με αυτά τα πράγματα, ότι δεν έχουν καμία αξία ενώπιον της Τουρκίας και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων”, υποστήριξε ο τούρκος Υπουργός.

“Να εγκαταλείψει η Ελλάδα τις προκλητικές θέσεις της”

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει να λέει στους Έλληνες ομολόγους της σε  κάθε ευκαιρία ότι αναμένει την τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την Τουρκία.

“Λέμε ξανά και ξανά ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για οποιοδήποτε θέμα. Ευχόμαστε οι Έλληνες γείτονές μας να εγκαταλείψουν τις ασυμβίβαστες και προκλητικές θέσεις τους το συντομότερο δυνατόν, επειδή είναι σημαντικό για την περιοχή και για την ευημερία του ελληνικού λαού”, είπε.

Διότι, συνέχισε, “στις οικονομικές συνθήκες που βρίσκονται, εξακολουθούν να κάνουν προσπάθειες για εξοπλισμό. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτά είναι εναντίον του ελληνικού λαού”.

Νωρίτερα, σε μια ακόμη κίνηση υπονόμευσης των διερευνητικών, η η Άγκυρα είχε προβεί σε ρηματική διακοίνωση, ζητώντας ενημέρωση από Ελλάδα Ισραήλ και Ε.Ε για έργα που γίνονται σε περιοχές, όπως αναφέρει, της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Η Αγκυρα υποστήριξε ότι για έργα αυτά πρέπει να ερωτηθεί και να ζητηθεί και  η άδεια της.

Πηγή: economico.gr