Καταρρέει σα χάρτινος πύργος το αφήγημα της Μόσχας ότι η Ουκρανία σχεδιάζει χτύπημα με «βρώμικη» βόμβα, καθώς ο αρμόδιος οργανισμός για την ατομική ενέργεια απέρριψε με στοιχεία τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Κανένα σημάδι αδήλωτων πυρηνικών δραστηριοτήτων»

Συγκεκριμένα, η εξειδικευμένη ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που έκανε έρευνες σε τρεις περιοχές της Ουκρανίας, ανέφερε ότι δεν βρήκε κανένα σημάδι στα εδάφη της χώρας που να υποδηλώνει έστω και την πρόθεση για κατασκευή «βρώμικης βόμβας», για την οποία είχε μιλήσει σε διάφορους ομολόγους του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

«Οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες επιτόπιας επαλήθευσης σε τρεις τοποθεσίες στην Ουκρανία. Η τεχνική και επιστημονική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που έχουμε μέχρι στιγμής από τις έρευνες αυτές δεν έδειξε κανένα σημάδι αδήλωτων πυρηνικών δραστηριοτήτων και υλικών σε αυτές τις τρεις τοποθεσίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «τα γραπτά αιτήματα της Ουκρανίας προς τον ΙΑΕΑ για την αποστολή ομάδων επιθεωρητών εκδόθηκαν μετά τους ισχυρισμούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με δραστηριότητες στις τρεις τοποθεσίες – στο Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών στο Κίεβο, στο Ανατολικό Εργοστάσιο Εξόρυξης και Επεξεργασίας στο Ζόβτι Βόντι και στο Εργοστάσιο Παραγωγής Μηχανών στο Ντίνπρο.

Απρόσκοπτη πρόσβαση

Τις τελευταίες ημέρες, οι επιθεωρητές μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν όλες τις δραστηριότητες που είχε προγραμματίσει ο ΙΑΕΑ και είχαν απρόσκοπτη πρόσβαση στις τοποθεσίες. Με βάση την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που ήταν διαθέσιμα μέχρι σήμερα και των πληροφοριών που παρείχε η Ουκρανία, ο Οργανισμός δεν διαπίστωσε ενδείξεις αδήλωτων πυρηνικών δραστηριοτήτων και υλικών στις τοποθεσίες αυτές.

Οι επιθεωρητές συνέλεξαν επίσης περιβαλλοντικά δείγματα για ανάλυση στα εργαστήρια του ΙΑΕΑ. Η περιβαλλοντική δειγματοληψία είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο μέτρο διασφαλίσεων με υπερευαίσθητες αναλυτικές τεχνικές που μπορούν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με παρελθούσες και τρέχουσες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον χειρισμό πυρηνικών υλικών».

«Κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, έστειλα αμέσως επιθεωρητές στις τρεις τοποθεσίες για να επιτελέσουν τον απαραίτητο τεχνικό και ανεξάρτητο ρόλο τους στην επαλήθευση των γεγονότων επί τόπου. Εντός ημερών, πήγαν εκεί και διεξήγαγαν τις δραστηριότητες διασφάλισης, υπό δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Γκρόσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr