Σε μία κίνηση υψηλής συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας, δικαστήριο στην Τουρκία αθώωσε γυναίκα που σκότωσε τον σύζυγό της ο οποίος τη βασάνισε και την κακοποιούσε συστημάτικά και την τελευταία φορά απείλησε να την σκοτώσει.

Πανηγυρική αθώωση

Λίγες μέρες μετά την απόφαση του Ερντογάν η Τουρκία να αποχωρήσει από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία, η 31χρονη Μελέκ Ιπέκ κρίθηκε από το δικαστήριο ότι σκότωσε τον σύζυγό της στις 7 Ιανουαρίου του 2021 στην Αττάλεια, βρισκόμενη σε αυτοάμυνα. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι αν δεν τον σκότωνε, θα κινδύνευε η ίδια η ζωή της και στο πλαίσιο αυτό την απήλλαξε και διέταξε την απελευθέρωσή της.

Ο εφιάλτης

Στη διάρκεια της δίκης, ο 12ετής εφιάλτης που ζούσε η Μελέκ αποκαλύφθηκε σε όλες τις φρικτές του λεπτομέρειες: ο σύζυγός της την κακοποιούσε, την χτυπούσε, την έδενε γυμνή και την άφηνε σε αυτή την κατάσταση για ώρες και, κατά καιρούς, απειλούσε ότι θα την σκοτώσει και αυτή και τα δύο παιδιά τους, κραδαίνοντας το όπλο του. Μάλιστα, της είχε ξεκαθαρίσει ότι αν κινηθεί δικαστικά σε βάρος του, θα την εκτελέσει μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Τη μοιραία ημέρα και ενώ ο σύζυγός της είχε ζητήσει διαζύγιο, το βράδυ εμφανίστηκε κρατώντας ένα κυνηγετικό όπλο και της δήλωσε ότι θα την σκοτώσει και μάλιστα πυροβόλησε μια φορά. Εν συνεχεία την χτύπησε βάναυσα με το όπλο, την έγδυσε, την έδεσε, τη βίασε και την άφησε δεμένη, ενώ ο ίδιος αποχώρησε λέγοντας ότι όταν επιστρέψει να την σκοτώσει και εκείνη και τα δύο παιδιά. Η γυναίκα τελικά βρήκε ένα μικρό όπλο και όταν ο σύζυγός της επέστρεψε τον απείλησε με αυτό. Εκείνος της επιτέθηκε και το όπλο εκπυρσοκρότησε σκοτώνοντάς τον.

Αύξηση των γυναικοκτονιών

Η Μελέκ παραδόθηκε στην αστυνομία και κρατήθηκε για 108 ημέρες, μέχρι να γίνει το δικαστήριο, ενώ η υπόθεσή της συγκλόνισε την Τουρκία, αλλά και συνέπεσε με την απόφαση του Ερντογάν να αποσύρει τη χώρα από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, σε μια στίγμή, μάλιστα, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2020 καταγράφηκαν στην Τουρκία περισσότερες από 300 γυναικοκτονίες και σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά καλύπτονται ως αυτοκτονίες από τους δράστες σε αγαστή συνεργασία με τις αρχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr