Áðüöáóç ôïõ Äéêáóôçñßïõ ãéá ôçí äßêç ôçò ×ñõóÞò ÁõãÞò ôçí ÐÝìðôç 22 Ïêôùâñßïõ 2020.
(EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍ ÌÐÏËÁÑÇ)

Στην ΓΑΔΑ βρίσκονται οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για διεύθυνση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, καθώς η πολύκροτη δίκη τελείωσε χθες με το δικαστήριο να απορρίπτει τις αιτήσεις αναστολής ποινών για 38 άτομα, μεταξύ των οποίων το «διευθυντήριο» της οργάνωσης και πολλά από τα μέλη που συμμετείχαν στις επιθέσεις κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, του ΠΑΜΕ και τη δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα.

Οι συλληφθέντες

Ήδη, τα μέλη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, Γερμενής, Κασιδιάρης, Ηλιόπουλος, Μιχαλολιάκος, Ματθαιόπουλος έχουν συλληφθεί ή παραδόθηκαν αυτοβούλως, μαζί με άλλα πιο «χαμηλόβαθμα στελέχη» της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και τον καταδιασθέντα σε ισόβια, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, βρίσκονται σε ΓΑΔΑ και αναμένεται να οδηγηθούν στο Μεταγωγών και εν συνεχεία σε διάφορα σοφρωνιστικά καταστήματα της χώρας, προκειμένου να εκτίσουν τις ποινές τους.

Επεισοδιακή η προσαγωγή Μιχαλολιάκου

Σημειώνεται ότι κατά την προσαγωγή στη ΓΑΔΑ από το σπίτι του, του Νίκου Μιχαλολιάκου, επικράτησε ένταση, καθώς η κόρη του, Ουρανία, επιτέθηκε φραστικά εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, έξω από το σπίτι της οικογένειας στην Πεύκη.

Παράλληλα, 7-8 άτομα με κουκούλες και κρυμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους φώναζαν συνθήματα υπέρ της εγκληματικής οργάνωσης και τραμπούκιζαν τους δημοσιογράφους

Άφαντος ο Παππάς

Από την ηγετική ομάδα απουσιάζει ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος δεν βρέθηκε από τους αστυνομικούς σε κάποιες από τις δηλωμένες κατοικίες του και πλέον αναζητείται για να συλληφθεί με την προβλεπόμενη διαδικασία. Άλλωστε σύμφωνα με τον συνήγορό του, έκανε την επιλογή αυτή και «αποφάσισε να μην εμφανιστεί ενώπιον των δικαστικών αρχών επειδή πιστεύει ότι θα έχει εκτίσει την πρωτόδικη ποινή του πριν φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο».

Η περίπτωση Λαγού

Όσον αφορά το έτερο μέλος της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης που δεν έχει συλληφθεί, τον Γιάννη Λαγό, επειδή είναι ευρωβουλευτής, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι πιο σύνθετη, καθώς θα πρέπει από τις ελληνικές αρχές να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψής του και να συλληφθεί από τις βελγικές Αρχές, ενώ θα πρέπει να αρθεί και η βουλευτική ασυλία του, διαδικασίες που αναμένεται να πάρουν κάποιο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν.

Οι ποινές για το «διευθυντήριο»

Υπενθυμίζονται οι ποινές για το «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης:

  • Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
  • Ιωάννης Λαγός: 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες
  • Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
  • Γιώργος Γερμενής: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
  • Χρήστος Παππάς: 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες
  • Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη
  • Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη

Οι αναστολές

Το δικαστήριο έδωαε ανασταλτικό χαρακτήρα στις ποινές για 12 καταδικασθέντες, μεταξύ των οποίων και οι πρώην βουλευτές Αλεξόπουλος, Μπούκουρας, Αρβανίτης, Κουκούτσης και Ζαρούλια. Στους Αρβανίτη, Αλεξόπουλο, Ζαρούλια και Κουκούτση επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της καταβολής εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Εκτός φυλακής μένουν και οι Γ. Σκάλκος, Κ. Αντωνακόπουλος, Αρ. Δασκαλάκης, Γ. Δήμου, Θ. Μαρίας, Ιω. Καστρινός και Κ. Παπαδόπουλος. Σε ορισμένους έχουν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε ΑΤ της περιοχής τους.

Δάκρυα από τη Μάγδα Φύσσα

Σε δάκρυα ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα μόλις ανακοινώθηκαν οι τελικές αποφάσεις του δικαστηρίου. Σε δηλώσεις της έξω από το δικαστικό μέγαρο, η μητέρα του Παύλου Φύσσα, αφού ευχαρίστησε την Πολιτική Αγωγή και όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στον αγώνα της, τόνισε ότι η απόφαση «δεν είναι δικαίωση για τον Παύλο αλλά για όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ. Μακάρι ο Παύλος να ζούσε να ήταν ένας από τους σακατεμένους που έχουν αφήσει αλλά τουλάχιστον ζουν».

Συγκίνηση από την πολιτική Αγωγή

Από την πλευρά του, ο συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης, φανερά συγκινημένος, υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μία μέρα νίκης και δικαίωσης που κλαίμε, αλλά κλαίμε από χαρά», προσθέτοντας ότι «σήμερα δεν είναι μέρα που μπορούμε να πανηγυρίζουμε όψιμα», ενώ τόνισε ότι «στο πρόσωπο της Μάγδας και του Παύλου Φύσσα δικαιώνονται όλοι οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες που όρθωσαν το ανάστημα τους μπροστά στη Χρυσή Αυγή. Στο πρόσωπο του, του Αμπουζίντ Εμπάρακ και του Σαχζάτ Λουκμάν δικαιώνονται οι δεκάδες μετανάστες που χτυπήθηκαν, μαχαιρώθηκαν ή ακόμα δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική οργάνωση. Στο πρόσωπο των κουμουνιστών συνδικαλιστών δικαιώνονται οι εργάτες και οι εργάτριες που βγάζουν το μεροκάματο τους και την ίδια στιγμή είναι μαχητές της τάξης τους, συνδικαλιστές και κουμουνιστές».

«Είναι μέρα που εξακολουθούμε να ζητάμε δικαιοσύνη. Απέναντι στην οικογένεια Φύσσα, είχαμε χρέος και θεωρούμε ότι το εκπληρώσαμε και θα συμπορευθούμε κι στο εφετείο για να υπερασπιστούμε αυτή την απόφαση. Τα θύματα ζητούν δικαιοσύνη και αποζημίωση. Θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αυτούς» τόνισε.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο συνήγορος του ΠΑΜΕ, Κώστας Παπαδάκης, υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και νομιμοποιησης της ναζιστικής εγκληματικής βίας δεν πέρασαν στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο αυτό, με την ισχυρή παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος, έβαλε οριστική ταφόπετρα. Η σημερινή δίκη μένει στην ιστορία γιατί απέρριψε όλο το παραμύθι της οργανωμένης κλάψας των προηγούμενων ημερών και της προσπάθειας παρέλκυσης μέχρι και την τελευταία στιγμή από αρκετούς κατηγορουμένους. Και φυσικά δεν μάσησε στις παιδιάστικες δικαιολογίες. Φεύγουμε από τη δίκη με το κεφάλι ψηλά απέναντι στην ελληνική κοινωνία, τη Μαγδα Φύσσα και τα θυματα της Χρυσής Αυγής».

Πηγή: economico.gr