Πριν καλά-καλά αρχίσει, διεκόπη η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου προχώρησε σε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με την εισήγηση της εισαγγελέως για αναστολή των ποινών όλων των καταδικασθέντων, πλην Ρουπακιά.

Η τοποθέτηση της προέδρου

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος σημείωσε ότι «η κ. εισαγγελέας είπε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκυπτεί ότι αν αφεθούν ελεύθεροι είναι πιθανο να διαπράξουν νέα εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικα μητρώα των βουλευτών είναι λευκά, πλην του Μιχαλολιάκου που καταδικάστηκε το ’79, και των Αλεξόπουλου, Γρέγου, Μπούκουρα, Μίχου που έχουν καταδικαστεί για ήσσονος σημασίας πράξεις. Στη συνέχεια ανέφερει ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο και οι κατωτέρω: Άγγος, Αναδιώτης, Δήμου, Δασκαλάκης, Καζαντζόγλου, Κομιανός, Κορκοβίλης, Μαρίας, Μιχάλαρος, Μπαρέκας, Πατέλης, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Σκάλκος, Σταμπέλος, Τσαλίκης, Χατζηδάκης.

Παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στους κατηγορούμενους που όπως προκύπτει από τα ποινικά μητρώα έχουν καταδικαστεί και σε ποινές καθείρξεως και είναι οι ακόλουθοι: Λιακόπουλος, Στεργιόπουλος, Σιατούνης, Στράτος, Αγριογιαννης, έχουμε ποινή κάθειρξης και για ληστεία και υπεξαίρεση, Χρυσαφίτης, Καλαρίτης, Ευγενικός, Τσακανίκας. Νικ. Τσορβάς, Παπαβασιλείου και κάποιες που θα μπορούσε να τις πει κανείς ήσσονος αξίας. Κατά τούτο κρίνει το δικαστήριο ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση».

Το ζήτημα με τον Λαγό

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «ανέφερε η κ. εισαγγελέας ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν όρους διαμονης και ότι τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο συνήγορος του Μαθαιοπουλου κ. Ματαλιωτάκης, που ανέγνωσε κάποια έγγραφα, ότι ο κατηγορούμενος Λαγός σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στην εισαγγελική, έχει παραβιάσει όρους διαμονής. Το δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να αναζητηθεί επιμελεία εισαγγελίας τυχόν βούλευμα που αφορά παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Λαγό και να το προσκομίσει στο δικαστήριο».

Η εισαγγελέας, ωστόσο, υποστήριξε ότι «σχετικά με το ποινικό μητρώο του Μιχαλολιάκου ουδέποτε είπα ότι ήταν ήσσονος απαξίας. Είπα ότι τελέστηκε η πράξη το 1979 και “ήσσονος ποινικής απαξίας” για τα ονόματα που αναφέρατε», προσθέτοντας ότι «το είπα ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ότι έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί» και επέμεινε να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές.

Όσον αφορά στην περίπτωση Λαγού, ο συνήγορός του επικαλέστηκε άλλο βούλευμα, μεταγενέστερο, το οποίο αναφέρει ότι ο Λαγός δεν έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους. Στο πλαίσιο αυτο, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι «το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε επιμελεία Εισαγγελίας να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα, αύριο 11 το πρωί».

Ενωση Εισαγγελέων: Να μην ξεφεύγει η κριτική από τα όρια της ευπρέπειας

Η κριτική που ασκείται στην εισαγγελέα έδρας της δίκης της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, δεν μπορεί να «υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

«Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα που στρέφονται, με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» τονίζει, ειδικότερα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στην ανακοίνωσή της.

Πληροφορίες: Golden Dawn Watch

Πηγή: economico.gr