Χρυσή Αυγή

Κάνενα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Μετά τη μη αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού στην ηγεσία που έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Ματθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Παππάς), οι ποινές κάθειρξης θα κυμανθούν από 5 έως 15 χρόνια, όπως προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Παράλληλα, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε για τους περισσότερους βουλευτές που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, αλλά και για τον καθ’ ομολογία του δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, και στις επιθέσεις στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Η έδρα αποφάσισε να αναγνωρίσει τα εξής ελαφρυντικά:

  • Της μετεφηβικής ηλικίας στους: Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Μαρία, Παπαδόπουλο, Χατζηδάκη
  • Της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς στους: Δήμου, Σκάλκο, Αλεξόπουλο και Μπούκουρα
  • Της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Μίχο
  • Του πρότερου σύννομου βίου στον Αρβανίτη

Η πρόταση της εισαγγελέως

Νωρίτερα, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα ελαφρυντικά, τα οποία ζήτησαν οι καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση, εφόσον το δικαστήριο δέχτηκε ότι πρόκειται για ένωση προσώπων που συνεστήθη και διέπραξε τέλεση ανθρωποκτονιών και η δράση τους έπληξε το δημοκρατικό πολίτευμα.

Πρότεινε, επίσης, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό μη τέλεσης αδικημάτων (διάταξη 187, παρ. 6) σε όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη (δηλαδή στους έντεκα της κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν θεωρείται ότι διηύθυναν την οργάνωση και στους Μπαρέκα, Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Πανταζή, Μπαρέκα, Παπαβασιλείου, Τσακανίκα).

Η εισαγγελέας δεν δέχτηκε το ίδιο ελαφρυντικό να δοθεί και σε όσους έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Παππάς, Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Παναγιώταρος, Ματθαιόπουλος).

«Σόου» από Λαγό

Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος είχε εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή, αλλά στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε, παρέστη στο δικαστήριο, αν και το κάλεσμά του για συγκέντρωση υποστηρικτών του έξω από το Εφετείο -πέραν της απαγόρευσης που επέβαλε η ΕΛ.ΑΣ.- δεν είχε μεγάλη ανταπόκριση.

Πάντως, σε δέκα προσαγωγές ατόμων που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή προχώρησε η αστυνομία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών παρά τη σχετική απαγόρευση με απόφαση της ΓΑΔΑ.

Πριν μεταβεί στο δικαστήριο, ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ευρωβουλευτής προέβη σε προκλητικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη απόφαση. Αυτή η απόφαση θα κριθεί. Έχω κινήσει διαδικασίες από με νομικούς από οκτώ διαφορετικά κράτη» και χαρακτηρίζοντας τους δικαστές «ανθρωπάκια τα οποία έρπονται».

Μόλις ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για τα ελαφρυντικά, ο Λαγός ζήτησε τον λόγο και κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου πλην της εισαγγελέως, ισχυριζόμενος ότι προκατάληψη των δικαστών και ότι έχουν δεχθεί πιέσεις και παρεμβάσεις ακόμα και από τον πρωθυποιυργό της χώρας. Υποστήριξε, δε, ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθώοτητας των κατηγορουμένων και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν υπόνοιες, αλλά συγκεκριμένα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ο συνήγορος του Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, στην αγόρευσή του υποστήριξε, μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ένας επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Έχει γίνει από πρόεδρο της Δημοκρατίας, από όλα τα πολιτικά κόμματα, τις εφημερίδες και ΜΜΕ. Αυτός ο επηρεασμός για μας δημιουργεί την εντύπωση οτι διακινδυνεύεται η αμεροληψία του δικαστηρίου σας γιατί τόσοι παράγοντες και διαδηλώσεις προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Ελπίζω να μην το έκαναν. Αρκεί υπόνοια για να κανουμε αίτηση εξαίρεσης».

Πηγή βίντεο: Πρώτο Θέμα/Newpost.gr/ΣΚΑΪ

Πηγή: economico.gr