Με τη διαδικασία της εξέτασης του αιτήματος των αναστολών των ποινών «κλείνει» και επισήμως η δίκη της Χρυσής Αυγής και αμέσως μετά οι καταδικασθέντες -όσοι δεν αποφασιστεί η ποινή τους να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης- αναμένεται να οδηγηθούν στη φυλακή.

Η διαδικασία και τα κριτήρια

Η υπεράσπιση έχει δικαίωμα στη σημερινή συνεδρίαση να εξετάσει μάρτυρες, προς ενίσχυση των αιτημάτων για αναστολή των ποινών. Ήδη χθες κατέθεσε μάρτυρας του καταδικασθέντα χρυσαυγίτη Ιωάννη Άγγου.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά και να διαρκέσει και αύριο καθώς μόλις εξεταστούν οι μάρτυρες θα κάνει εισήγηση η εισαγγελέας, θα τοποθετηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης και κατόπιν το δικαστήριο θα διασκεφτεί για να λάβει τις αποφάσεις του.

Σύμφωνα με ποινικολόγους τα κριτήρια που θα καθορίσουν τις αποφάσεις των αναστολών είναι αν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι φυγής, αν πιθανολογήσει το δικαστήριο ότι στο Εφετείο θα εμφανιστούν, θα συμμετέχουν, θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και αν εφεθούν ελεύθεροι, πόσο πιθανό είναι να τελέσουν παρόμοια αδικήματα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.

Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις

Από την άλλοι πλευρά, η αστυνομία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συλλήψεις των καταδικασθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Αν δεν δοθεί αναστολή, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν βρίσκονται μέσα στη δικαστική αίθουσα απόσπασμα απόφασης θα διαβιβασθεί στη ΓΑΔΑ. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν όσους έχουν καταδικασθεί, θα τους οδηγήσουν στη ΓΑΔΑ και μετά στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών. Και στο ενδεχόμενο της παράδοσης θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία δηλαδή ΓΑΔΑ, εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών και φυλακή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιχειρήσεις θα είναι στα πρότυπα του 2013, δηλαδή ταυτόχρονες, από την αντιτρομοκρατική και την ασφάλεια, και προσαγωγές στη ΓΑΔΑ. Μάλιστα εδώ και μέρες υπάρχει διακριτική παρουσία της αστυνομίας η οποία γνωρίζει τις κινήσεις τους.

Η «ειδική περίπτωση» Λαγού

Ειδική περίπτωση αποτελεί ο καταδικασθείς Γιάννης Λαγός ο οποίος ως ευρωβουλευτής προστατεύεται από καθεστώς ασυλίας. Στα βήματα για να αρθεί η ασυλία του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης από το εφετείο η οποία θα σταλεί στο Ευρωκοινοβούλιο με το αίτημα της άρσης ασυλίας του και στη συνέχεια θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και στην ολομέλεια της Ευρωβουλής. Για να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές στη σύλληψη του θα πρέπει να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, με ανάρτησή της εξήγησε πως θα γίνει η επιλογή του Καταστήματος Κράτησης: «η διαδικασία προβλέπει την εμφάνιση των καταδικασθέντων στην Εισαγγελία, είτε μετά από σύλληψη είτε αυθορμήτως. Τότε και μόνο τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας θα εκδώσει παραγγελία φυλάκισης στα οριζόμενα από τον ίδιο Καταστήματα Κράτησης. Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει φροντίσει ώστε όλες οι ελληνικές φυλακές να διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή, καθώς και το απαιτούμενο επίπεδο ασφαλείας, για κάθε κρατούμενο».

Πηγή: economico.gr