δίκη Μάτι

Μία συγκλονιστική κατάθεση φόρτισε την ήδη βαριά ατμόσφαιρα της δικαστικής αίθουσας όπου εκδικάζεται η δική για τους υπευθύνους με την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτ. Πρόκειται για τον δικηγόρο Παναγιώτη Κωνσταντάκη ο οποίος βίωσε την τραγωδία και περιέγραψε τη φρίκη της καταστροφής.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι η τότε κυβέρνηση γνώριζε για τους νεκρούς, δηλώνοντας πως «κάποια πράγματα δεν θα τα συγχωρήσουμε ποτέ», ενώ αναλυτικά αφηγήθηκε την βιωματική του εμπειρία με τη λαίλαπα της φωτιάς.

Αναλυτικά η κατάθεση του μάρτυρα:

«Εύχομαι κανείς να μη βιώσει αυτό που βιώσαμε. Να είσαι στο νεκροτομείο και να βιώνεις τη μυρωδιά της σαπίλας και του καμένου για να ακούσουμε μετά ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε. Ήρθαν και μου είπαν 2.000 τι να τα κανείς; Ο πρωθυπουργός της χώρας. Κάποια πράγματα δε θα τα συγχωρήσουμε ποτέ.

Την ημέρα της πυρκαγιάς ήμουν στο γραφείο μου στη Γλυφάδα. Άκουσα για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Έχω μεγαλώσει στην περιοχή και ήξερα ότι έχει δυτικούς και βορειοδυτικούς ανέμους. Ήξερα ότι είναι για το Μάτι κίνδυνος θάνατος» είπε ο μάρτυρας που αμέσως επικοινώνησε με την οικογένεια της αδελφής του που ζει το Μάτι μαζί με τη μητέρα τους.

Καιγόμαστε 

«Κάποια στιγμή όταν έφτασα στο σπίτι μου λέω ας ανοίξω την τηλεόραση να δω τι γίνεται. Βλέπω τη Μαραθώνος να καίγεται. Αναγνώρισα το σημείο ήταν 50 μέτρα από το πατρικό μου σπίτι. Τρελάθηκα! Λέω έχει περάσει στο Μάτι, καιγόμαστε. Παίρνω τηλέφωνο την αδελφή μου, δεν το σήκωνε.

Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου και απάντησε ο γαμπρός μου. Του λέω τι γίνεται, που είστε; Μου λέει είμαστε σε μια μικρή παραλία. Καλά είμαστε. Άκουγα μέσα από το τηλέφωνο κραυγές και ίσως εκρήξεις. Άκουγα την αδελφή μου, δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ρώτησα για τα παιδιά και μου είπαν έφυγαν σε άλλη κατεύθυνση. Λέω η μάνα μου που είναι; Μου λέει η μάνα σου δεν πρόλαβε», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια περιέγραψε τη διαδρομή της οικογένειας του το μοιραίο απόγευμα, όπως του τη μετέφεραν οι δικοί του άνθρωποι που την βίωσαν.

«Ξεκίνησαν να φύγουν από το σπίτι όταν έπεσε το ρεύμα, γύρω στις 18.20. Κατάλαβαν ότι είναι άσχημα τα πράγματα. Μπήκαν στο αυτοκίνητο να φύγουν λόγω της μητέρας μου. Βγαίνοντας στην παραλιακή θέλησαν να πάνε Νέα Μάκρη.

Δυστυχώς διοχέτευαν τα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι

Δυστυχώς διοχέτευαν τα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι. Βγαίνοντας η αδελφή μου να πάει προς Νέα Μάκρη έπεσαν σε μποτιλιάρισμα από αμάξια που παρατούσε ο κόσμος για να σωθεί από τη φωτιά. Η αδελφή μου τότε έκανε δεξιά. Χωρίστηκε η οικογένεια.

Τα παιδιά πήγαν προς το λιμάνι και ο γαμπρός μου ακολούθησε την αδελφή μου και τη μητέρα μου. Έφτασαν στο ύψος της Περικλέους. Έβαλαν το αμάξι σε μια εσοχή απέναντι από μια από τις 14 διόδους του Ματιού που έχουν πρόσβαση στην παραλία».

Όπως περιέγραψε, εκείνη τη στιγμή άρχισαν να πέφτουν καύτρες και η κατάσταση δυσκόλεψε επικίνδυνα. «Περπάτησαν σε ένα κακοτράχαλο σημείο, προσπαθούσαν να μπουν σε κάποια από τις καθόδους για τις παραλίες. Σε κάποιο σημείο υπήρχε ένα πεύκο μεγάλο και η μητέρα μου σκόνταψε σε μια από τις ρίζες.

Την ώρα που πήγαν να την βοηθήσουν η αδελφή μου και γαμπρός μου η φωτιά χτύπησε τη μητέρα μου. Προσπάθησαν να τη βοηθήσουν, εκείνη είχε χάσει τις αισθήσεις της. Έκαναν 40 μέτρα και βρήκαν μια κάθοδο σε παραλία και βρήκαν αλλά 20-30 άτομα. Σπασμένα πόδια, πλευρά, εγκαύματα και έμειναν εκεί μέχρι τις 12.30 το βράδυ χωρίς να ασχοληθεί κανείς».

«Ήξεραν ότι υπήρχαν νεκροί»

Την άποψη ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι και το γνώριζαν από νωρίς εξέφρασε ο μάρτυρας, εξηγώντας ότι: «Στις 18.20 έφυγαν από το σπίτι και η μητέρα μου «έφυγε» 18.45 και ήδη υπήρχαν πολλοί νεκροί. Εγώ το έμαθα 19.10 ότι έχουμε νεκρό. Από τις πληροφορίες που έμαθα μετά υπήρχαν και άλλοι, τουλάχιστον 10 νεκροί μέχρι τις 19.30. Η κατάσταση ήταν δυο λαλούν και τρεις χορεύουν. Ήξεραν ότι υπήρχαν νεκροί».

Σε σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας ξέσπασε, λέγοντας πως δεν έφυγε κανένα πτητικό μέσο να ανακόψει τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. «Είμαι πεπεισμένος ότι η φωτιά της Κινέτας που έκαιγε από το πρωί έχει επηρεάσει και τους ανέμους. Όταν ξεκίνησε στην Πεντέλη ήταν αρκετά δύσκολη η κατάσταση και δεν ήρθε ένα πτητικό μέσο να ανακόψει».

Πηγή : Καθημερινή της Κυριακής

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr