Λονδίνου Αγκυρας

Λονδίνο και Άγκυρα υπέγραψαν σήμερα διμερή συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες. Η συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Παρασκευή 1 Ιανουαρίου, είναι η πρώτη την οποία συνάπτει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την  ήδη προνομιακή σχέση με την Τουρκία.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, Ρουχσάρ Πεκτσάν, μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, που έγινε στην Άγκυρα.

«Πετύχαμε ένα καθεστώς χωρίς δασμούς, όπως είχαμε σχεδιάσει, που περιλαμβάνει όλα τα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα», πρόσθεσε η ίδια.

Με την συμφωνία επικυρώνονται πολλοί από τους εμπορικούς όρους που ήδη ισχύουν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας, χωρίς δασμούς σε όλα τα μη γεωργικά αγαθά. Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης συμφώνησε να απαλείψει τους προτιμησιακούς δασμούς που απολαμβάνει η Τουρκία για ορισμένα γεωργικά προϊόντα στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης της με την ΕΕ.

Η Βρετανία δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας

Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, η αξία των εμπορικών διμερών συναλλαγών μεταξύ Αγκυρας και Λονδίνου στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020 διαμορφώθηκε στα 15,1 δισ. δολάρια, με την Τουρκία να καταγράφει σημαντικό πλεόνασμα (κοντά στα 6 δισ. πέρυσι), καθώς η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τις εξαγωγές των προϊόντων της.

Οι τούρκικες βιομηχανίες εξάγουν κυρίως ηλεκτρικές συσκευές, υφάσματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Από την άλλη η Βρετανία έχει περίπου 2.500 επιχειρήσεις στην Τουρκία μεταξύ των οποίων οι BP, Shell, Vodafone, Unilever, BAE Systems, HSBC, Aviva and Diageο. Για το Λονδίνο η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική καθώς θέλει να δείξει ικανότητα στην επίτευξη εμπορικών συναλλαγών εκτός του Ευρωπαϊκού μπλοκ.

Πηγή: economico.gr