Δημοσκοπήσεις Μητσοτάκη

Το ότι η ΝΔ και, προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προηγούνται με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και στις δύο νέες δημοσκοπήσεις – Metron Analysis και Pulse – που βγήκαν χθες το βράδυ, μάλλον δεν συνιστά είδηση πια.

Προβάδισμα πάνω από 16% για την ΝΔ

Το προβάδισμα της ΝΔ είναι 16,4% στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA (ΝΔ 36,1% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ) και 16% στην δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (ΝΔ 39% έναντι 32% του ΣΥΡΙΖΑ 23%).

Αποτελούν όμως είδηση – και πιθανώς χρήσιμο βαρόμετρο και για τις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος – τα ποιοτικά στοιχεία των δύο δημοσκοπήσεων.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι:

  • Η κυβέρνηση μετά από ενάμισι χρόνο στην εξουσία όχι μόνον δεν φθείρεται αλλά εισπράττει
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικά κυρίαρχος όχι μόνον στον συντηρητικό χώρο αλλά και στον χώρο του κέντρου
  • Ο Αλέξης Τσίπρας υφίσταται πλέον ισχυρή φθορά και σε όρους προσωπικού πολιτικού κεφαλαίου.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν επίσης ότι:

  • Η μεγάλη αγωνία των πολιτών για την επόμενη μέρα της πανδημίας είναι η οικονομία και εκεί υφίσταται ήδη πίεση η κυβέρνηση
  • Τα πιο αδύναμα πεδία του κυβερνητικού έργου, μαζί με την οικονομία, είναι τα εργασιακά και η παιδεία.

Δημοσκόπηση : Μεγάλη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για πανδημία, οικονομία, κυβέρνηση, αντιπολίτευση

Κυριαρχία Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται κυρίαρχος όχι μόνον μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αλλά και απόλυτα κυρίαρχος στον κρίσιμο χώρο του κέντρου.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι στην δημοσκόπηση της Metron Analysis ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει περισσότερες θετικές γνώμες μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ (92%) απ’ ό,τι μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (88%). Η μεγάλη πλειοψηφία επίσης των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο αξιολογεί θετικά τον πρωθυπουργό σε ποσοστό 62%.

Φθορά Τσίπρα

Η δημοσκοπική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Χάνει σε προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, είτε ως απότοκο της αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολουθεί, είτε ως συνέπεια της αμηχανίας και των εσωτερικών αδιεξόδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην δημοσκόπηση της Metron, το 75%, δηλαδή 3 στους 4, κρίνουν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση και μόνο το 15% θετικά.
Αρνητικά αξιολογεί το 69% και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν θετική άποψη για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση κερδίζει στα συγκρουσιακά μέτωπα

Η μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης σε «συγκρουσιακές» πρωτοβουλίες, όπως είναι η αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια. Αντιθέτως, χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επέλεξε να επενδύσει στην μετωπική αντίδραση:

Το 64% των ερωτηθέντων λέει «ναι» στην μέτρηση της Metron Analysis  στην αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, έναντι 31% που δηλώνει αντίθετο.

Η ΝΔ είναι πιο “ελκυστική”

Η ΝΔ, παρά τον ενάμισι χρόνο διακυβέρνησης και την πρόσθετη πίεση που προκαλεί η πανδημία, όχι μόνον δεν υφίσταται φθορά στα ποσοστά της, αλλά δείχνει πιο «ελκυστική» από την αντιπολίτευση.

Στην δημοσκόπηση της Pulse, το 8% από το 37% που συγκεντρώνει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου προέρχεται από εισροές νέων ψηφοφόρων, ενώ το υπόλοιπο 29% από συσπείρωση πρώην εκλογέων. Αντίστοιχα, μόνον το 3% του 22% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου προέρχεται από εισροές νέων ψηφοφόρων.

Αγωνία για την οικονομία

H oικονομία είναι η μεγάλη αγωνία των πολιτών για την επόμενη μέρα της πανδημίας και συνιστά και την μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση.

Στην δημοσκόπηση της Metron, oι πολίτες, σε ποσοστό 53% αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση, 12% θετικά και 34% ουδέτερα.
Το 51% λέει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση το επόμενο διάστημα, το 26% ότι θα γίνει καλύτερη και το 20% ότι θα παραμείνει ίδια.
Ακόμη το 43% λέει ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από πέρσι, το 41% η ίδια και μόνον το 16% ότι είναι καλύτερη.

Δυσαρέσκεια για εργασιακά – Παιδεία

Η κυβέρνηση συναντά την μεγαλύτερη δυσαρέσκεια σε τρεις τομείς της πολιτικής της – εργασιακά, παιδεία, οικονομία.

Και πάλι στην Metron Analysis, την χειρότερη αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου συγκεντρώνουν τα εργασιακά θέματα (27% θετικές γνώμες, 61% αρνητικές), η παιδεία με 33% θετικές και 60% αρνητικές, και η οικονομία με 34% θετικές και 60% αρνητικές γνώμες.

Στον αντίποδα η πιο θετική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου έρχεται στους τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, της διαχείρισης της πανδημίας και στην δημόσια υγεία.

Χαμηλές προσδοκίες στα ελληνοτουρκικά

Στα ελληνοτουρκικά οι προσδοκίες από τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είναι περιορισμένες.

Στην δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα εάν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα οι διερευνητικές επαφές, το 17% δηλώνει σίγουρα ναι (2%) και μάλλον ναι (15%), ενώ το 76% απαντά μάλλον όχι (46%) και σίγουρα όχι (30%).

Στην δημοσκόπηση της Metron, το 64% λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μόνο σε όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά.

Πηγή: economico.gr