Ο

Δύο δημοσκοπήσεις που είδαν την εβδομάδα αυτή τη δημοσιότητα, της GPO και της Metron Analysis καταλήγουν σε κοινό συμπέρασμα: διευρύνεται ξανά η εκλογική ψαλίδα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση βρίσκει ζωτικό χώρο και αποκτά νέα δυναμική, που οδηγεί και σε αύξηση των ποσοστών της ΝΔ. Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και το πακέτο των μέτρων κοινωνικής στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του ακριβού ρεύματος, αφήνουν ήδη το δημοσκοπικό αποτύπωμά τους.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την επίθεση επικοινωνίας που έκανε, με αφορμή το συνέδριό του, δεν καταφέρνει να προβληθεί ως εναλλακτική κυβερνητική λύση, παραμένοντας, για την ώρα, σε χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις.

Ο “πιό κατάλληλος” Μητσοτάκης και η “θαμπήεικόνα του Αλέξη Τσίπρα

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας έχει “θαμπώσει” την εικόνα που προβάλει ως ”εν αναμονή πρωυπουργός”, βολοδέρνοντας μεταξύ λαϊκισμού και ανούσιου αντιπολιτευτικού θορύβου, επί παντός του επιστητού. Ήδη δεν καταφέρνει να πείσει ούτε τους ψηφοφόρους του ότι “το έχει” για πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας (στη δημοσκόπηση της Metron Analysis) 16% στην ερώτηση “ποιός είναι πιό κατάλληλος για πρωθυπουργός” (ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου έχει 20,3%). Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης, με υπερδιπλάσιο ποσοστό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (34%) υπερβαίνει το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου για το κόμμα του (28,5%)

Η αξιωματική αντιπολίτευση φθείρεται περισσότερο απο την κυβέρνηση!

Το αποτέλεσμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να εκμεταλευτεί την αρνητική συγκυρία για την κυβέρνηση (κυρίως την ακρίβεια, που είναι βούτυρο στο ψωμί κάθε αντιπολιτευόμενου) και να εμφανίζεται, ενώ  βρίσκεται στην αντιπολίτευση, να χάνει περισσότερα ποσοστά από την εκλογική του δύναμη το 2019 από ότι η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

Στην εκτίμηση ψήφου μετά τις αναγωγές, αφού αφαιρεθούν τα άκυρα, λευκά κλπ, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,1%, από 39,9% στις εκλογές του 2019. Εχει δηλαδή απώλεια 3,8 μονάδων στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 25,7% από 31,5% έχει δηλαδή απώλεια 5,8 μονάδων στα τρία χρόνια της αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως ο ενθουσιαμός που δημιούργησε η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του δεν θα δώσει περισσότερα κέρδη (απο την ήδη σημαντική δημοσκοπική βελτίωση των ποσοστών του, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές) αν δεν συνοδευτεί με ουσιώδεις προτάσεις που θα συνθέτουν το νέο «αφήγημα της Δημοκρατικής Παράταξης», το οποίο θα της επιτρέψει να εμφανιστεί ως ουσιώδης παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων.

Τέλος δεν πρέπει να μας διαφύγει της προσοχής  οι διεργασίες που γίνονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας: Αρκετοί φιλόδοξοι “αρχηγοί” επιχειρούν να τη ροκανίσουν, αξιοποιώντας την γκρίνια του ακραιφνούς δεξιού ακροατήριου, το οποίο δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία της συγκρότησης μιας ευρύτερης – και μόνιμης – κοινωνικής συμμαχίας που επιδιώκει να σχηματίσει ο ‘Κεντρώος’ αρχηγός της Κεντροδεξιάς παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

,

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr