Την σχεδόν απόλυτη της κυριαρχία της ΝΔ και του πρωθυπουργού στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά και τις ανησυχίες των πολιτών, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για το Open TV.

Καθαρά μπροστά ΝΔ και Μητσοτάκης

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου (πρόθεση επί των εγκύρων) η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 31,1% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνών κόμμα να σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας και την αξιωματική αντιπολίτευση άνοδο 0,1%. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη Ελληνική Λύση με 4,6%. Στη βουλή φαίνεται να μπαίνει και το ΜέΡΑ25 καθώς καταγράφει ποσοστό 3,5%.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει θετικό ποσοστό 37% με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 29% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 27%. Ακολουθούν Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος με 19%, 17% και 10% αντίστοιχα.

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως Πρωθυπουργό» το 36% λέει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 25% τον Αλέξη Τσίπρα ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 32% απαντά «κανέναν».

Εθνικά και ελληνοτουρκικά

Παράλληλα, φαίνεται ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ συνεχίζει να έχει θετικό «γκελ» στους πολίτες, αφού, στην ερώτηση «εκτιμάτε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου την ασφάλεια της χώρας», οι πολίτες απαντούν 30% «αρκετά», 16% «πολύ» και 14% «λίγο» ενώ το 29% εκτιμά ότι δεν βοήθησε καθόλου.

Ανησυχία, πάντως, καταγράφεται για τα ελληνοτουρκικά, καθώς σε ποσοστό 69% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι προκλήσεις Ερντογάν θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και μόνο 18% πιστεύει ότι δεν θα έχουν συνέχεια.

Πρόβλημα η ακρίβεια

Αναφορικά με τα ζητήματα της ακρίβειας, το 42% των ερωτηθέντων σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες η οικογένειά τους έχει περιορίσει αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών ενώ το 17% απαντά ότι την έχει περιορίσει «πολύ». 29% λέει «λίγο» και μόλις 11% απαντά ότι δεν έχει περιορίσει καθόλου την κατανάλωση βασικών αγαθών.

Οι πολίτες, πάντως, κατά 33% εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, 34% λέει ότι θα ήταν ίδια και 21% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη.

Επίσης το 66% εκτιμά ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα βοηθήσουν τα οικονομικά των νοικοκυριών, όσον αφορά στο κόστος του ρεύματος. Σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης οι πολίτες σε ποσοστό 68% εκτιμούν παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί και μόλις το 11% ότι δεν υπάρχουν. Όσον αφορά τον ρόλο που θα παίξει η ακρίβεια στην επιλογή κόμματος το 27% απαντά πολύ μεγάλο, το 33% μεγάλο, το 16% μικρό και το 15% πολύ μικρό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr