Ο Ερντογάν και ο συνασπισμός που τον στηρίζει θα έχανε τις εκλογέςαν αυτές διεξάγονταν αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων İstanbul Economics Research, που δημοσίευσε  η εφημερίδα Cumhuriyet.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, ο συνασπισμός “Λαϊκή Συμμαχία” που περιλαμβάνει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), θα λάμβανε το 40,5% των ψήφων, σημαντικά κάτω από το 50% συν μία ψήφο που απαιτείται για να εξασφαλίσει την προεδρία στον Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι το AKP του Ερντογάν χρειαζόταν το MHP για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να συγκεντρώσει το 50+1% των ψήφων που απαιτείται για να κερδίσει τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου το 2018. Η συμμαχία, η οποία υποφέρει από περιόδους πολιτικής αναταραχής, κέρδισε συνολικά το 54% των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2018: 43% για το AKP και 11% για το MHP.

Η δημόσια υποστήριξη προς το AKP του Ερντογάν έχει μειωθεί, σύμφωνα με τις έρευνες που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες.

Στην παρούσα έρευνα, που δημοσίευσε  η εφημερίδα Cumhuriyet, η υποστήριξη για τον Ερντογάν σε μια υποθετική προεδρική εκλογή αυτή την Κυριακή καταγράφεται μεταξύ 37,5-40%, σύμφωνα με την έρευνα, με τον αντιπολιτευόμενο δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και τον κύριο αντιπολιτευόμενο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να λαμβάνουν μεγαλύτερο κυμαινόμενο εύρος υποστήριξης ως πιθανοί αντίπαλοί του.

Η έρευνα της Cumhuriyet δημοσιεύεται εν μέσω μίας περιόδου διολισθαίνουσας υποστήριξης για τον Τούρκο πρόεδρο εν μέσω της εκτόξευσης του πληθωρισμού, ο οποίος μετρήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 20 ετών τον περασμένο μήνα, και ενός νομίσματος σε ελεύθερη πτώση, το οποίο έχασε το 44% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου πέρυσι.

Πηγή: economico.gr