Η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί έναντι των άλλων κομμάτων, προηγούμενη11,8 μονάδες από το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει κια τα ποσοστά του υπερτερούν μόλις 1% από αυτά του ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες σε ποσοστό 43,8% (μεγαλύτερο του εκλογικού ποσοστού της ΝΔ) κρίνουν την κυβέρνηση “θετικά” ή “πολύ θετικά”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός για τον οποίο οι θετικές γνώμες των πολιτών (ανεξαρτήτων πολιτικής τοποθέτησης) υπερτερούν των αρνητικών. Ο Στέφανος Κασσελάκης, αντίστοιχα, έχει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά γενικής αποδοχής τα οποία υπερτερούν μόνον έναντι των Βελόπουλου, Νάτσιου και Στίγκα. Οι πολίτες πιστεύουν επίσης σε ποσοστό 48% ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Τον Ανδρουλάκη επιλέγει το 13,8%, ενώ τον κ. Κασσελάκη επιλέγει το 12,1%. Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη όσων ψηφοφόρων παραμένουν σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα για την εσωτερική πολιτική μεγάλης δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star.

Η ΝΔ κερδίζει ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ακόμα και με …συγχώνευσή τους

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6%  και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 12,9%, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,9%, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3,5%, Ελληνική Λύση 5,4%, Νίκη 2,5% και Πλεύση Ελευθερίας 2,3%.

Δημοσκόπηση GPO για το Star: Η πρόθεση ψήφου

Μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη το 48% θεωρεί καταλληλότερο Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 13,8% τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 12,1% τον Στέφανο Κασσελάκη.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κ.Μητσοτάκης. Ακολουθεί δεύτερος ο Δ. Κουτσούμπας, τρίτος ο Ν. Ανδρουλάκης, τέταρτη η Ζ. Κωνσταντοπούλου και  τέταρτος ο Στ. Κασσελάκης.

Δημοσκόπηση GPO: Η άποψη για τους πολιτικούς αρχηγούς

“Δεν είναι αριστερός ο Κασσλάκης”, αλλά τον προτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ

Από τη δημοσκόπηση αυτή προκύπτειότι ο Στέφανος Κασσελάκης … μας έχει μπερδέψει. Μόνο το 6,1% των πολιτών θεωρεί ότι ιδεολογικά είναι αριστερός. Το 17,4% απαντά κεντροαριστερός, το 15,6% κεντρώος, το 17% κεντροδεξιός και το 14,3% δεξιός ενώ 20,2% απαντά τίποτα από τα παραπάνω.

Δημοσκόπηση GPO: Η ιδεολογία Κασσελάκη

Το 48,6%  όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, θεωρούν ότι όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Κασσελάκη  πρέπει να μείνουν στο κόμμα και να ασκούν κριτική ενώ το 43% θεωρεί ότι πρέπει να  αποχωρήσουν.

Δημοσκόπηση GPO: Τι πρέπει να κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τις επιλογές Κασσελάκη

Επίσης, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές το 76,2% θεωρεί ότι η στάση των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Τζουμάκα δεν συμβάλει στην ενότητα του κόμματος  και το 77,7% θεωρεί  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση.

Δημοσκόπηση GPO: Τι πιστεύουν για την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ όσοι επιθυμούν να τον ξαναψηφίσουν

Το 43,8% την κρίνει θετικά την κυβέρνηση ενώ το 54,4% την κρίνει αρνητικά. Το 55,5% θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι  το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Δημοσκόπηση GPO: Πώς κρίνουν την πορεία της κυβέρνησης αυτούς τους 3 μήνες

Ανησυχία και ουδετερότητα 

Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το 89,8% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης.

Δημοσκόπηση GPO: Πόσο ανησυχούν για γενικευμένη σύρραξη

Σε σχέση με την στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας, το 65,4% προτιμά μια αυστηρή στάση ουδετερότητας, το 18,4%  προτιμά να πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ και το 11,5% να πάρει θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

Δημοσκόπηση GPO: Η στάση της Ελλάδας στην κρίση στη Μέση Ανατολή

Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Τέλος, σε σχέση με τον  γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το 48,4% είναι κατά και μάλλον κατά ενώ το 46% είναι υπέρ και μάλλον υπέρ. Στο θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια το 67%  είναι κατά και μάλλον κατά ενώ το 28,7% είναι υπέρ και μάλλον υπέρ.

Δημοσκόπηση GPO: Η άποψη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr