Δημοσκόπηση GPO: Κεντροδεξιός ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται κυρίως “κεντροδεξός” ή “κεντρώος” – αλλά  όχι “δεξιός” – πρωθυπουργός από ένα ισχυρό ρεύμα πολιτών που τον τοποθετεί κυρίαρχο πολιτικό ηγέτη όχι μόνο στον χώρο της παραδοσιακής δεξιάς (που τοποθετείται ιστορικά η ΝΔ) αλλά και στον χώρο του ευρύτερου κέντρου – κεντροδεξιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα – αλλά και ισχυρές αντιστάσεις – ταυτότητας, μεταξύ αριστεράς και κεντροαριστεράς. το 50% των ψηφοφόρων του ζητά “αριστερή στροφή” , ενώ το 30% “στροφή στο κέντρο”.

Η πλειοψηφία των κεντρώων, κεντρογενών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων θα προτιμούσε ως ισχυρότερο δεύτερο πόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ το Κίνημα Αλλαγής.

Τα εν λόγω συμπεράσματα από την, πολύ ενδιαφέρουσα, πανελλαδική έρευνα της GPO θα μπορούσαν να αποτελούν και πυξίδα ενός μελλοντικού πολιτικού σκηνικού.

Ενδεχομένως, δε, να αποτελούν και χρήσιμη πυξίδα στην, δύσκολη μέχρι στιγμής, προσπάθεια πολιτικού και ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΚΙΝΑΛ.

Το ιδεολογικό στίγμα των κομμάτων

Τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η έρευνα είναι τα εξής:

Στο ερώτημα “ποια θεωρείται ότι είναι η ιδεολογική φυσιογνωμία των σημερινών κοινοβουλευτικών κομμάτων”, ο χάρτης διαμορφώνεται ως εξής:

 • ΝΔ: Το 55% την θεωρεί δεξιό κόμμα, το 34,6% κεντροδεξιό και το 5,5% κεντρώο.
 • ΣΥΡΙΖΑ: Το 38,9% τον θεωρεί αριστερό κόμμα, το 40,4 κεντροαριστερό, το 8% κεντρώο κι ένα 5,8% τον θεωρεί κεντροδεξιό.
 • ΚΙΝΑΛ: Το 23,2% το θεωρεί κεντροαριστερό, το 39,1% το θεωρεί κεντρώο, το 21% κεντροδεξιό και ένα 6,7% το θεωρεί δεξιό.

“Κεντροδεξιός” και όχι “δεξιός” ο Μητσοτάκης

Από εδώ και πέρα όμως αρχίζουν και τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης, με βασικό στοιχείο ότι το 44,4% των πολιτών τον θεωρούν κεντροδεξιό (34,5%) ή κεντρώο (9,9%) πολιτικό ηγέτη. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, σε ποσοστό πάνω από 50% δεν θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη “δεξιό”, αλλά “κεντροδεξιό”. Συγκεκριμένα:

 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται «κεντροδεξιός» από το 55% των ψηφοφόρων της ΝΔ, από το 51,3% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής και από το 14,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 22,6% των ψηφοφόρων της νΔ τον θεωρούν δεξιό , ενώ περισσότεροι από 6 στους δέκα ψηφοφόρους του ΚΙνΑΛ τον θεωρούν κεντροδεξιό ή κεντρώο.

Θολό το προφίλ του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ

Το ιδεολογικο-πολιτικό προφίλ που δίνουν οι ψηφοφόροι στον Αλέξη Τσίπρα είναι πιο σύνθετο, όπως άλλωστε έχουν αποδειχθεί σύνθετα και τα προβλήματα αυτοπροσδιορισμού του ΣΥΡΙΖΑ:

 • Μόνον το 38,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα αριστερό, ενώ το 53,5% τον θεωρεί κεντροαριστερό.
 • Την ίδια ώρα, ωστόσο, ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – ποσοστό 50% – του ζητά «αριστερή στροφή», ενώ το 30% του ζητά στροφή στο κέντρο.
 • Στροφή στο κέντρο ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα και το 41% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, ενώ το 21,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ τον καλεί να πάει πιο αριστερά.

Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ ζητούν στροφή στο κέντρο

Για τη Φώφη Γεννηματά, κυριαρχεί ο προσδιορισμός κεντρώα, ενώ ειδικά στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το ποσοστό ανεβαίνει στο 58,3%. Επίσης,

 • Το 58,5% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ καλούν την Φώφη Γεννηματά να κινηθεί προς το κέντρο, ενώ το 21,8% της ζητά να πάει πιο αριστερά.
 • Το 48,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από το ΚΙΝΑΛ να πάει πιο αριστερά.

Το κέντρο θέλει ως βασικό προοδευτικό πόλο το ΚΙΝΑΛ

Με αυτά τα δεδομένα και με τον συγκεκριμένο πολιτικο-ιδεολογικό χάρτη, ίσως το πιο ενδιαφέρον ερώτημα της έρευνας είναι το «ποιό κόμμα θα θέλατε να είναι ο ισχυρός προοδευτικός πόλος στη χώρα απέναντι στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη“. Εδώ,

 • Το σύνολο των ψηφοφόρων είναι μοιρασμένο: το 41,4% θέλει ως δεύτερο ισχυρότερο πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ και το 41,9% το ΚΙΝΑΛ.
 • Η συντριπτική πλειοψηφία, το 70,6% των ψηφοφρόων της ΝΔ θέλει ως δεύτερο ισχυρότερο πόλο το ΚΙΝΑΛ.
 • Από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το 23,6% θέλει ως δεύτερο ισχυρότερο πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ
 • Ενα 5,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: economico.gr