Τι κι αν οι πολίτες διαμαρτύρονται μαζικά για την ακρίβεια, τι και αν πολλοί καταλογίζουν στην κυβέρνηση, πέρα από αστοχίες και αλαζονεία, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν εμπιστεύονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που (όπως είδαμε χθες) διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στη λαϊκή εμπιστοσύνη, παρά την φθορά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 13% αναγνωρίζει στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη την ικανότητα να κυβερνήσει, έναντι του 12% που πιστεύει το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Ακόμα χειρότερα: Το 44% απαντά ότι κανένας δεν είναι ικανός να κυβερνήσει τη χώρα, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αυτή την καχεκτική – και χωρίς μέλλον – αντιπολίτευση καταγράφει το β’ μέρος της δημοσκόπησης Alco, που πραγματοποιήθηκε από 2- 5 Απριλίου  για λογαριασμό του Alpha, σε μία συγκυρία εξαιρετικά αρνητική για την κυβέρνηση, την οποία, όπως φαίνεται δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ.

Οι πιό επιτυχημένοι υπουργοί

Ως προς τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης οι πολίτες ξεχωρίζουν την πρώτη πεντάδα, με κορυφαίους στη λίστα να είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο Νίκος Δένδιας συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξεως του 35% ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται στο 14%. Ακολουθούν ο Άδωνις Γεωργιάδης με 8%, ο Κωστής Χατζηδάκης με 6% και ο Μάκης Βορίδης με 6%.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ ο Νίκος Δένδιας συγκεντρώνει 55% και ο Κυριάκος Πιερρακάκης 31%. Ακολουθούν Άδωνις Γεωργιάδης με 23%, Κωστής Χατζηδάκης με 15% και ο Μάκης Βορίδης με 15%.

Διαρροές και συσπειρώσεις κομμάτων 

Η ΝΔ χάνει 4 μονάδες από τη συσπείρωσή της και κινείται στο 61%. Οι απώλειές της είναι από τους ακραιφνείς (ή ακραίους) δεξιούς ψηφοφόρους της που μετά τη στροφή Μητσοτάκη στο Κέντρο κινούνται προς την  Ελληνική Λύση (7%), τη Νίκη (4%) την αποχή (4%) τους  Δημοκράτες (3%) και τηνΔημοσκόπηση  αδιευκρίνιστη ψήφο το 15%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη συσπείρωσή του κατά 2 μονάδες, φτάνοντας στο 58%, ενώ αιμορραγεί προς τη Νέα Αριστερά (11%), προς αδιευκρίνιστη ψήφο (10%), προς ΠΑΣΟΚ (7%), προς ΚΚΕ (5%), προς Πλεύση (3%), προς Κόσμο του Π. Κόκκαλη (2%) και προς άλλο κόμμα σε ποσοστό 3%.

Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει 4 μονάδες από τη συσπείρωσή του στην προηγούμενη μέτρηση και κινείται στο 76%. Οι διαρροές είναι αδιευκρίνιστες (12%), προς αποχή (3%) και κυρίως προς το κόμμα Δημοκράτες του Α. Λοβέρδο (ποσοστό 5%).

Σύμφωνα με την έρευνα το 34% απαντά ότι το ενδιαφέρουν αρκετά οι ευρωεκλογές, το 24% πολύ, το 30% λίγο και το 12% καθόλου.

Τέλος, το 72% εκτιμά ότι οι τιμές στα βασικά αγαθά επιδεινώνεται έναντι 9% που πιστεύει ότι βελτιώνεται και 16% ότι παραμένει σταθερή.

Πηγή: economico.gr