Παρά τις υποσχέσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για αναστροφή της πορείας της τουρκικής οικονομίας, η οποία το 2020 δέχθηκε πολλά χτυπήματα, οι πολίτες της χώρας δείχνουν τεράστια δυσπιστία και απαισιοδοξία για το μέλλον.

Αρνητική πορεία βλέπουν σχεδόν οι επτά στους δέκα

Σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση της εταιρείας MetroPoll, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Birgün, το 65% των ερωτηθέντων -το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση- δήλωσε ότι η πορεία της χώρας είναι αρνητική.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 64% δηλώνει ότι η οικονομία και οι συνθήκες διαβίωσης χειροτέρεψαν το 2020 και μόλις το 8% (άλλο ένα ποσοστό-ρεκόρ για τη δημοσκόπηση) δηλώνει ότι οι συνθήκες διαβίωσης βελτιώθηκαν στη χώρα τη χρονιά που πέρασε.

Αμφισβήτηση των στοιχείων

Πλέον, οι πολίτες αμφισβητούν ευθέως τα νούμερα που δημοσιοποιεί η κυβέρνηση, δείχνοντας την δυσπιστία τους για τον Ερντογάν: το 80% δηλώνει ότι ο πληθωρισμός είναι πάνω από το επίσημο 14% και το 51% πιστεύει ότι το νούμερο είναι πιο κοντά στο 30%.

Άλλο ένα στοιχείο δυσπιστίας αφορά στο εμβόλιο για τον κοροναϊό (η Τουρκία προμηθεύεται το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V), καθώς το 48,5% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί, παρότι η πανδημία σαρώνει τη χώρα.

Αμφιβολίες για τους συμμάχους

Τέλος, όσον αφορά στις συμμαχίες που συνάπτει ο Ερντογάν, μόλις το 12% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος σύμμαχος, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 18% για τις ΗΠΑ και το 57% αναφέρει ότι καμία από τις δύο χώρες δεν είναι αξιόπιστη σύμμαχος της Τουρκίας.

Πηγή: economico.gr