Η ακρίβεια ροκανίζει τη Νέα Δημοκρατία αλλά δεν βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ

Στις 10 μονάδες κατέγραψε την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1. Η ΝΔ κερδίζει μισή μονάδα και καταγράφει ποσοστό 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 0,4 μονάδες και ποσοστό 22,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται με πτώση 0,4 μονάδων, στο 12,8%. Οριακή άνοδο καταγράφει το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν σημαντικές αυξομειώσεις.

  • Θετικά και μάλλον θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 45,7% των πολιτών, ενώ οι αντίστοιχες θετικές αξιολογήσεις για την αξιοωματική αντιπολίτευση φτάνουν στο 24,3%, δηλαδή οριακά πάνω από το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου.

Σημαντική αποδοχή που φτάνει το 56,5% καταγράφει η στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά– είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πέρα από εκείνους που ψήφισαν ΝΔ το 2019 και κρίνουν την πολιτική απέναντι στον Ερντογάν ως θετική σε ποσοστό 83%, το ίδιο δηλώνει ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και το 75% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ., όπως και το 15% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. 

Ανησυχία τν πολιτών για την ακρίβεια

Σημειώνεται ότι την μεγαλύτερη ανησυχία – και μάλιστα σε ποσοστά πρωτοφανή, που ξεπερνούν το 85% – οι πολίτες την εκφράζουν για την ακρίβεια, ενώ ένας στους δύο ανησυχεί πλέον για τα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, αυξάνεται και πάλι η ανησυχία για την πανδημία , τις φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό, ενώ υποχωρεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εγκληματικότητα.

«Αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε βασικές ανάγκες», απαντά για τις ανατιμήσεις το 44,8% των πολιτών, με το ποσοστό είναι αισθητά αυξημένο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, ενώ μειώθηκε και το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι «δυσκολεύονται αλλά θα αντεπεξέλθουν», από το 37,9% στο 34,8%. Την ίδια στιγμή, αυξήθηκε στο 15,5% από 14,1% το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των τιμών.

Ποια κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες – Πότε θέλουν τι εκλογές

Μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι σχετικά με τον χρόνο των εκλογών – με τους μισούς να προτιμούν το το φθινόπωρο και τους υπολοίπους το τέλος της τετραετίας. Ωστόσο, μετά από τις τελευταίες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, δύο στους τρεις εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο.

Σχεδόν ένας στους τρεις επιθυμεί να προκύψει από τις κάλπες αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ένας στους πέντε πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα προκύψει τελικά. Αντίθετα, ένας στους τρεις πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, παρόλο που μόνον ένας στους δέκα θα επιθυμούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το ίδιο ποσοστό επιθυμεί μία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις ένα 13% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μόνον το 7% πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα προκύψει τελικά από την κάλπη.

Διχάζει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας»

Μόνον ένας στους δύο ψηφοφόρους του κόμματός του συσπειρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη δήλωσή του ότι δεν θα στηρίξει ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη , ούτε τον Αλέξη Τσίπρα για το αξίωμα του πρωθυπουργού  σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ στο σύνολο των ερωτηθέντων , δύο στους τρεις δηλώνουν ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση. Συνολικά, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να έχει δημοσκοπικές απώλειες , πράγμα που σημαίνει ότι πιέζεται όσο η ατμόσφαιρα γίνεται προεκλογική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr