Οι πολίτες τάσσονται υπέρ των κυρώσεων στη Ρωσία (62,5%), υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου (66,1%), ενώ ανησυχούν για την ακρίβεια (82,35%) για τις συνέπειες του πολέμου (80,6%) και το ενδεχόμενο παγκόσμιας σύρραξης (69,2%).

Στο επίπεδο του συσχετισμού των κομμάτων η Νέα Δημοκρατία – στη δύσκολη αυτή συγκυρία – προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 11,3 μονάδες, διευρύνοντας ελαφρώς το προβάδισμα που κατέχει σταθερά έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Σταθερό στο επίπεδο του 14 – 15% το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα τησ δημοσκόπησης της Marc που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Συγκεκριμένα:

Ακρίβεια: Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας

Η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας και προβληματισμού για τους Έλληνες πολίτες, ενώ στους φόβους τους προστίθεται και το θέμα του πολέμου. Μεγάλο είναι το ποσοστό που δηλώνει ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία που ακολούθησαν της ρωσικής εισβολής μπορεί να εξελιχθούν σε έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο.

  • Η ελληνική κοινή γνώμη αποδίδει την ακρίβεια στον πόλεμο και στη διεθνή ενεργειακή κρίση που προκαλείται εξαιτίας του, ενώ θεωρεί πως το δίκιο βρίσκεται με την πλευρά των αμυνόμενων Ουκρανών, ενώ συμφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.

Οι βασικοί πολιτικοί συσχετισμοί παραμένουν αμετάβλητοι, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc, με τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από το ξέσπασμα των συγκρούσεων στο ουκρανικό έδαφος.

Τάσεις συσπείρωσης στο κυβερνών κόμμα

Επιβεβαιώνοντας την τάση που θέλει πολίτες σε περιόδους μεγάλων κρίσεων να συσπειρώνονται γύρω από ηγεσίες που εγγυώνται σταθερότητα, το κυβερνών κόμμα αυξάνει κατά μια εκατοστιαία μονάδα την επίδοσή του στην πρόθεση ψήφου και διευρύνει ελαφρώς το προβάδισμα που κατέχει σταθερά έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φτάνει στη συγκεκριμένη μέτρηση στις 11,3 μονάδες, αναφέρεται στην ανάλυση της δημοσκόπησης. Και αυτό στις πλέον δύσκολη συγκυρία της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας.

Έτσι στην πρόθεση ψήφου η δύναμη των κομμάτων εμφανίζεται ως εξής:

ΝΔ 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 21,2%, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 14,5%, ΚΚΕ 5,8%, Ελληνική Λϋση 4,7%, ΜεΡΑ 25 2,4%, Αναποφάσιστοι 9,9%.

Η δύναμη των περισσότερων σχηματισμών παρουσιάζει οριακές αυξομειώσεις και το σκηνικό που αναδύεται από τη μέτρηση δεν έχει μεταβληθεί από την εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο τρίμηνο που ξεκίνησε με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο προσελκύει το 6,8% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 11,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα δείχνουν ότι η μάχη που θα δοθεί στον χώρο του Κέντρου θα είναι εκείνη που θα κρίνει την έκβαση της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Στους “Κεντρώους”  προηγείται η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην παρούσα φάση, μεταξύ εκείνων που δηλώνουν «κεντρώοι» προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 28,9% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με 25% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,8%.

Στο μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα παραμένει δημοφιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι θετικές γνώμες για το πρόσωπο του οποίου υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόθεση ψήφου στη ΝΔ και φτάνουν στο 45,5%. Αυξημένη είναι η δημοφιλία του αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη (43,7%), ο οποίος προηγείται σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα που (με 29,2%) είναι στην τρίτη θέση. Έπονται ο Δημήτρης Κουτσούμπας (24,5%), ο Γιάνης Βαρουφάκης (19,8%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος (16,4%).

Υποχωρεί ο προβληματισμός για την πανδημία

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα είναι ανήσυχοι για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην αγορά (82,3%), ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνεται η ανησυχία για τον πόλεμο (80,6%).

Αντιθέτως φαίνεται να υποχωρεί ο προβληματισμός για την πανδημία (32,2%), που κυριαρχούσε την προηγούμενη διετία και τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά (21,7%), που αποτελούν διαχρονική πηγή προβληματισμού.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος (σε ποσοστό 53,7%), οι αυξημένες δαπάνες για την προμήθεια των τροφίμων (με 50,5%), η ακριβότερη βενζίνη που πληρώνουμε για τις μετακινήσεις (47,3%), καθώς και οι ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε για τη θέρμανση (37,3%) είναι οι παράγοντες που έχουν βάλει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι πολίτες υποστηρίζουν με θέρμη τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Παρά τα εμφανή προβλήματα που δημιουργούν σε όλο τον κόσμο οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, η ελληνική κοινή γνώμη δείχνει να εκφράζει αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, θεωρώντας ότι το δίκιο είναι με το μέρος του, ενώ υποστηρίζει με θέρμη τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η αίσθηση που δημιουργείται από τα ευρήματα της μέτρησης είναι ότι έχει υποχωρήσει αισθητά η συμπάθεια που παραδοσιακά έτρεφε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού για τη Ρωσία, όπως και για τον σημερινό ηγέτη της, κυρίως λόγω των κοινών θρησκευτικών πεποιθήσεων.

  • Αποκαλυπτικές είναι και οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες σε ερώτημα σχετικό με τις  ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία και ενώ επίκειται το τετ α τετ που θα έχουν την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δυο στους τρεις Έλληνες τάσσονται υπέρ του διαλόγου με τους γείτονες, ενώ το 32,2% υποστηρίζει την άποψη ότι η χώρα μας πρέπει να σκληρύνει τη στάση της.

Πηγή: economico.gr