Δημοσκόπηση Marc: Σε ρότα αυτοδυναμίας η Νέα Δημοκρατία, με πιθανή την πεντακομματική Βουλή

Σε ρότα αυτοδυναμίας, την οποία, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να κατακτήσει στην επαναληπτική κάλπη, που θα γίνει με την ενισχυμένη αναλογική, κινείται η κυβερνητική παράταξη. Οι πολιτικές συνθήκες ευνοούν την πόλωση, συμπιέζουν το ΠΑΣΟΚ και τα μικρότερα κόμματα και καθ’ όλες τις ενδείξεις αφήνουν εκτός Βουλής το κόμμα Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μεγάλης δημοσκόπησης, που διενήργησε για λογαριασμού της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» η εταιρεία Marc, η οποία αποτύπωσε για πρώτη φορά την πρόθεση ψήφου των πολιτών και στις δύο κάλπες που πιθανόν θα στηθούν το προσεχές διάστημα, το κυβερνών κόμμα αποσπά ήδη από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ισχυρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, εφάμιλλο με τη διαφορά (8,35%) που χώριζε τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Μάλιστα, το «γαλάζιο» δημοσκοπικό προβάδισμα το οποίο στην αναγωγή επί των εγκύρων στην πρώτη αναμέτρηση καταγράφεται στις 7,7 ποσοστιαίες μονάδες, σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, η οποία θα προκληθεί εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, ανεβαίνει στις εννέα μονάδες -γεγονός, το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τελική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε διψήφιο ποσοστό.

dimoskopisi_a_gyros
porthesi_psifou_b_gyros

Και η δημοσκόπηση αυτή είναι απογοητευτική για  το ΣΥΡΙΖΑ που, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε το αξιόλογο από την τοξική αντιπολίτευση που ασκεί. Αυτό οδηγεί πλέον τον κ. Τσίπρα να επιλέγει την αξιοπρεπή ήττα και να εξελίσσει ένα προεκλογικό αγώνα με στόχο τη διακράτηση των ψηφοφόρων της ήττας του 2019.

Πως επιτυγχάνεται η αυτοδυναμία

Υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλή μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη  αναλογική θα είναι πεντακομματική, το πρώτο κόμμα (όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία) χρειάζεται ένα ποσοστό μεταξύ 36% και 38,5% για να αποκτήσει αυτοδυναμία. Το ποσοστό αυτοδυναμίας δεν εξαρτάται μόνο απόν αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή αλλά και από το συνολικό ποσοστό των συνδυασμών που θα μείνουν εκτός. Ο πίνακας από παλιότερη δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ είναι εξόχως κατατοπιστικός

Pulse

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr