δημοσκόπηση Marc

Η εντυπωσιακή αποδοχή, που έχει στην κοινή γνώμη η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η οποία ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή, αλλά καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, (και από ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25), φαίνεται να επιδρά καταλυτικά στη διατήρηση σε πολύ υψηλά επίπεδα της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της εταιρείας MARC, για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Το 75,2% κρίνει θετικά την ελληνογαλλική συμφωνία

Σύμφωνα με τα ευρήματα του γκάλοπ, το 75,2% των ερωτηθέντων κρίνει «θετικά» και «μάλλον θετικά» τη συμφωνία, ενώ μόλις 19,6% την αξιολογεί θετικά, με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να την καταψηφίσει να εγκρίνεται μόλις από 25,9% (μεγάλο ποσοστό ανήκει στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ).

Διευρύνθηκε η διαφορά της ΝΔ στις 12,8 μονάδες

Απ’ όλα τα ποιοτικά στοιχεία φαίνεται ότι το συγκεκριμένο έχει «μετρήσει» ώστε η ΝΔ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 12,8 ποσοστιαίες μονάδες: Συγκεντρώνει το 34,8% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά μεγαλώνει κι άλλον στο δείκτη «εκτίμηση ψήφου», καθώς η ΝΔ φτάνει στο 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,5%, όπερ σημαίνει μία διαφορά στο 13,5%.
Το ΚΙΝΑΛ καταγράφει στην Πρόθεση Ψήφου 6,3% (στην εκτίμηση ψήφου φτάνει στο 8%), το ΚΚΕ είναι στο 5,6% (και φτάνει στο 6,5%), η Ελληνική Λύση στο 4,4% (πάει στο 5,5%) και το ΜΕΡΑ25 εντοπίζεται στο 2,7% με την εκτίμηση ψήφου να το ανεβάζει στο 3,5%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με μεγάλη διαφορά, αφού έχει ποσοστό 50,4% έναντι 28,2%.

Επεσαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση φαίνεται να ανέκαμψε από τις φθορές που κατέγραψε μετά τα όσα έγιναν τον Αύγουστο (πυρκαγιές, ανασχηματισμός) και σημειώνει άνοδο στην πρόθεση ψήφου από 34,4%, που ήταν στην αντίστοιχη μέτρηση στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από το 23% τότε στο 22% τώρα.

Η επίδραση της ελληνογαλλικής συμφωνίας φαίνεται ότι είναι σημαντική, καθώς σε άλλους δείκτες η κυβέρνηση έχει μικτή εικόνα. Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει θετικές και μάλλον θετικές γνώμες από το 49,5%, ενώ οι αρνητικές και μάλλον αρνητικές είναι στο 49,8%. Τον περασμένο Ιούνιο οι θετικές και μάλλον θετικές ήταν στο 55,2% και στις 23 Σεπτεμβρίου στο 46,9, όπερ σημαίνει ότι έχασε σε σχέση με πριν το καλοκαίρι, αλλά πλέον έχει σταματήσει η φθορά και ανακτά ξανά δυνάμεις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει σημαντικά μεγάλη απόρριψη στο αντιπολιτευτικό του έργο, με το οποίο συμφωνεί το 21,7%, ενώ το κρίνει αρνητικά το 76,6%.

Το 76,8% θεωρεί σωστή την διαγραφή Μπογδάνου

Όσον αφορά στο θέμα με τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, το 76,8% θεωρεί ότι ορθά έγινε αυτή η επιλογή, με το 11,5% να θεωρεί λάθος που διαγράφηκε ο βουλευτής. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ το 15% θεωρεί ότι ήταν λάθος που έγινε η διαγραφή ενώ ένα 14% δεν απαντά, αποφεύγοντας να πάρει θέση με όποια ερμηνεία μπορεί να δοθεί σε αυτή τη στάση.

Σύμφωνα με τα άλλα ευρήματα της έρευνας το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ορθά δόθηκαν περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους, ενώ λάθος κρίνει τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις το 34%. Με τις ελευθερίες αυτές διαφωνεί πάντως το 27,7% των εμβολιασμένων, ενώ συμφωνεί το 22,9% των ανεμβολίαστων.

Τέλος, ως μεγαλύτερο πρόβλημα, που ανησυχεί τους πολίτες κρίνεται η πανδημία, ακολουθεί η ακρίβεια και μετά είναι η οικονομία , τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr