Ο Μητσοτάκης διευρύνει τη διαφορά σε νέα δημοσκόπηση για την πρώτη κάλπη

Διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από τους πολίτες ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με συντριπτική διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό προκύπτει από την πρώτη δημοσκόπηση (της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής») που δημοσιεύεται μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Όπως προκύπτει, από τα ευρήματα της Metron Analysis, η ΝΔ δείχνει να ανακτά τις δυνάμεις της, διευρύνοντας τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6,9 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου και προηγείται με 33,8% έναντι 26,9%.

  • Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τρεις εβδομάδες που πέρασαν από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (για το Mega) η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 1,3% στην εκτίμηση ψήφου (από 32,5% ανέβηκε στο 33,8%) τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 0,2% (από το 26,7% πήγε στο 26,9%). Το στοιχείο αυτό (που επιβεβαιώνει ανάλογες μετρήσεις οκτώ εταιρειών δημοσκοπήσεων) δείχνει ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν έχει δυναμική ανατροπής των σημερινών συσχετισμών, αντίθετα από τη ΝΔ που εμφανίζεται να συσπειρώνει εκ νέου τους ψηφοφόρους που της έδωσαν τη νίκη το 2019 και να διεκδικεί πάλι ανάλογες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην καταλληλόλητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει διπλάσιο ποσοστό αποδοχής από τον Αλέξη Τσίπρα (35% έναντι 18%). Είναι άξιο προσοχής ότι ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει μεγαλύτερα ποσοστά από το κόμμα του, αντίθετα από τον κ. Τσίπρα που τον επιλέγουν ως κατάλληλο πρωθυπουργό 33% λιγότεροι από όσους δηλώνουν ότι στην πρώτη κάλπη θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό εκτείνονται σήμερα στο 38%. Το στοιχείο αυτό ενδεχομένως να υποδηλώνει και το μέτρο του ποσοστού αυτοδυναμίας που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης στη δεύτερη κάλπη των μεγάλων διλημμάτων.

Εκτίμηση Ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να κερδίζει το χαμένο έδαφος με ποσοστό που φτάνει στο 33,8%. Ενισχυμένος εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,9%, ωστόσο η ψαλίδα ανοίγει ξανά ανάμεσα στα δυο κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται να κινείται σε διψήφιο ποσοστό χαμηλής πτήσης (10,3%) με το ΚΚΕ να ενισχύεται φτάνοντας στο 7,3%. Η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο 4,9%, ενώ το ΜέΡΑ 25 ενισχύεται με ποσοστό που φθάνει το 5,4% και το κόμμα Κασιδιάρη συνεχίζει να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό λίγο πάνω από 4%.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, και χωρίς να έχει ενσωματωθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων η εικόνα παραμένει σχεδόν η ίδια. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 27,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 22,2% και την διαφορά ανάμεσά τους να διαμορφώνεται στο 5,6%. 

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 8,5% και το ΚΚΕ με 6%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ 25 με 4,4% και το κόμμα Κασιδιάρη με 3,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 13,2%.

Πώς κρίνουν οι πολίτες Μητσοτάκη και Τσίπρα

Σταθερή εμφανίζεται και η αξιολόγηση του πρωθυπουργού, καθώς το 54% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική γνώμη με το 38% να κρίνει θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σταθερή και η αξιολόγηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το 71% των ερωτηθέντων τον αξιολογεί αρνητικά, ενώ το 23% κρίνει θετικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η «Metron Analysis» για το «Βήμα της Κυριακής» είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr