Δημοσκόπηση Opinion Poll

Παγιωμένο προβάδισμα, με μεγάλη διαφορά, της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Opinion Poll για τη διαδικτυακή εφημερίδα Political.

Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των δύο κομμάτων βρίσκεται στο 17,4%. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι έχει ενταθεί η δυσφορία των πολιτών για την πορεία της οικονομίας, ενώ μοιρασμένες είναι οι απόψεις για το πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση την πανδημία. Παράλληλα, τρεις στους τέσσερις Έλληνες δηλώνουν πως έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 17,2 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται στο 38,6% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21,4%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν εμφανίζουν ουσιαστικές μεταβολές, με το ΚΙΝΑΛ στο 6,5%, το Κ.Κ.Ε στο 5,1%, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στο 3,2% και το ΜέΡΑ 25 στο 2,7%.

Κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Ξεχωριστό ενδιαφέρον εμφανίζουν οι απαντήσεις για το ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσαν οι πολίτες αν μετά από εκλογές δεν μπορούσε να σχηματιστεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση, με πρώτη επιλογή να είναι μια Κυβέρνηση Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ με 36.6%. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ με 11%, Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ με 9.1%, ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΡΑ 25 με 7.7%. Άλλο δηλώνουν το 21.5% από το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι οποιαδήποτε κυβερνητική λύση πρέπει να προκύψει από τις κάλπες.

Στην ερώτηση για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 51,2% στις προτιμήσεις των πολιτών, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακουλουθεί με διαφορά 31,4%, συγκεντρώνοντας το 19,8 των απαντήσεων των ερωτηθέντων, ενώ η απάντηση «Κανένας» συγκεντρώνει το 24,1% των απαντήσεων.

Δημοφιλέστερος αρχηγός ο Κ. Μητσοτάκης

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με θετικές απόψεις στο 62.5% των πολιτών. Ακολουθεί με σειρά δημοφιλίας η Φώφη Γεννηματά με 38.5%, ο Αλέξης Τσίπρας με 37.2% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 36.8%, ενώ ακολουθούν με απόσταση ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 12.2% και 11.9% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, ικανοποιημένο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό δηλώνει το 61% των πολιτών, δηλαδή 16% πάνω από την ικανοποίηση από το Κυβερνητικό έργο.

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης “τα αποτελέσματα αναδεικνύουν αύξηση της δυσαρέσκειας σε τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, με μικρή ωστόσο επίδραση στην διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών και μηδενική επίδραση στην δημοφιλία και στην αποδοχή του ως Πρωθυπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εμφανίζεται πολύ ισχυρός και με σταθερά πολύ υψηλά ποσοστά σε όλους τους δείκτες παρά τις φθορές της Κυβέρνησης”.

Το 74% δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 51.1% των ερωτώμενων δηλώνει ότι αισθάνεται ανησυχία και άγχος, το 27.8% απογοήτευση, το 22.4% ελπίδα και αισιοδοξία, ενώ σιγουριά και ανακούφιση αισθάνεται μόλις το 2.9% και 2.1% αντίστοιχα.

Το 56% πάντως δηλώνει αισιόδοξο για την οριστική αντιμετώπιση του κορονοιού.

Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ με 89.1% και της Ν.Δ με 88.5% και ακολουθούν Κ.Κ.Ε με 78.6%, ΜΕΡΑ 25 με 74.1%, ΣΥΡΙΖΑ με 72.5% και τελευταίο σε βαθμό αισιοδοξίας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από όλα τα άλλα κομματικά ακροατήρια, τον κόσμο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 21.4%.

Το 74% δηλώνει ότι σίγουρα ή μάλλον θα εμβολιαστεί, με το 47% να δηλώνει κατηγορηματικά “ναι”.

.

Πηγή: economico.gr