Αρχική Πολιτική Δημοσκόπηση Pulse: Ο Μητσοτάκης “παίζει χωρίς αντίπαλο” και ελεύθερος να προχωρήσει στις...

Δημοσκόπηση Pulse: Ο Μητσοτάκης “παίζει χωρίς αντίπαλο” και ελεύθερος να προχωρήσει στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα

59
0

Δημοσκόπηση Pulse: Ο Μητσοτάκης

Το πολιτικό περιβάλλον στο τέλος του 2023 παγιώνεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να “παίζει χωρίς αντίπαλο” και ελεύθερος να προχωρήσει στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Η αξιοπιστία (και η στήριξη) της κυβέρνησης – όπως προκύπτει και από τη νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ – δεν φαίνεται να επηρεάζεται ούτε από την δυσάρεστη καθημερινότητα των πολιτών, που υποφέρουν από την ακρίβεια (το 88% δηλώνει πως οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα αποτελεί το μέγιστο των προβλημάτων τους).

Το ισχυρό εσωτερικό μέτωπο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη διεθνή αναγνώριση της δουλειάς της, επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε, αλλά και να βάλει το μαχαίρι στην πληγή σε πολλά κακώς κείμενα , κυρίως στον δημόσιο τομέα, τη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς εφαρμόζοντας τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Η ικανότητα της κυβέρνησης (και η αντοχήτης στις πιέσεις του κατεστημένου) να ανταποκριθεί στους απαιτούμενους εκσυγχρονισμούς είναι το κρίσιμο ζητούμενο και το μεγάλο στοίχημα.

Τα 8 βασικά ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της Pulse

Οκτώ είναι τα βασικά ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

  1. H Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει μια κάμψη 1,5% που οφείλεται προφανώς στη συγκυρία η οποία δημιούργησε η δυσαρέσκεια της δεξιάς της πτέρυγας απέναντι σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις (μετανάστες και ανακοίνωση για νομοθεσία που αφορά ομοφυλόφιλα ζευγάρια). Το ποσοστό που χάνεται πηγαίνει κυρίως στην γκρίζα ζώνη, ενώ δεν το καρπούνται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνούν με αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις του κυβερνώντος κόμματος.
  2. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει (όπως και σε ανάλογες δημοσκοπήσεις της τρέχουσας περιόδου) στη δεύτερη θέση, οριακά (1%) μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αξιοσημείωτη και δηλωτική πολλαπλών αδυναμιών η στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ, ενώ υποχωρεί διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ.
  3. Στο κόμμα που έχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να ρευστοποιείται, παρά την αισιόδοξη (και πολιτικά άστοχη) δήλωση του κ. Κασσελάκη ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές … διεκδικεί τη νίκη. Μικρή η ψαριά της νεόκοπης Νέας Αριστεράς που κινείται (όπως και στις άλλες δημοσκοπήσεις της περιόδου) στην περιοχή του 2%, όπου και ο κ. Βαρουφάκης. Λίγο ψηλότερα η Κυρία Κωσταντοπούλου.
  4. Η διαφορά που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη από την κατακερματισμένη αντιπολίτευση τείνει να παγιώνει ένα πολιτικό περιβάλλον που ευνοεί τις 200 μεταρρυθμιστικές διατάξεις που ανακοίνωσε ότι θα φέρει στο άμεσο μέλλον η κυβέρνηση.
  5. Οι πολιτικές εκτιμήσεις και τοποθετήσεις των πολιτών παραμένουν εντυπωσιακά σταθερές παρά το γεγονός ότι η καθημερινότητα – και κυρίως η ακρίβεια – είναι πιεστική για την κυβέρνηση.
  6. Οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία ευνοούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ενισχύει τη δημόσια εκπαίδευση και επιτρέπει παράλληλα τη συνεργασία ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με δημόσια Πανεπιστήμια, όπως και την υπό προϋποθυέσεις ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα από μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μόνο το 30% δηλώνει αντίθετο στην εξέλιξη αυτή.
  7. Σε ό,τι αφορά το θέμα που άνοιξε η κυβέρνηση για τη νομοθετική ρύθμιση του γάμου ομόφιλων ζευγαριών- και την τεκνοθεσία από αυτά –  (ζήτημα που φωτίζει επικοινωνιακά  η προβολή του γάμου του κ. Κασελάκη με τον Τάϊλερ και η επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά, μέσω παρένθετης μητέρας) οι πολίτες εμφανίζονται:  διχασμένοι ως προς το γάμο (45% συμφωνούν, 46% διαφωνούν), ενώ ως προς την τεκνοθεσία, σχεδόν 6 στους 10 (ποσοστό 56%) διαφωνούν με τη νομική αναγνώριση παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου με το 36% να απαντά ότι το βλέπει θετικά.
  8. Ως προς τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία, το 54% εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έναντι 34% που απαντά ότι είναι σε λανθασμένη.

Η πρόθεση ψήφου

Πρώτη η ΝΔ με 31,5%. Δεύτερο κόμμα κατατάσσεται το ΠΑΣΟΚ  ενώ παράλληλα, καταγράφεται και νέα υποχώρηση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου υποχώρηση στο ποσοστό της καταγράφει και η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, που ήταν δεύτερο κόμμα και τον Νοέμβριο έμεινε σταθερό στο 13% (στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 12% από 12,5%.

πρόθεση ψήφου

Εκτίμηση ψήφου

Αντίστοιχα, στο σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ λαμβάνει 37% έναντι 38% τον Νοέμβριο, το ΠΑΣΟΚ μένει σταθερό στο 15%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 14%. Στο 10%, από 10,5% βρίσκεται σύμφωνα με την Pulse το ΚΚΕ και ακολουθούν Ελληνική Λύση με 6%, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ στο 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3%, ενώ η Νέα Αριστερά είναι στο 2,5%

σενάριο αναποφάσιστοι

  • Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη δημοσκόπηση και τους πίνακες της Pulse για τον ΣΚΑΙ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr