Ερντογάν Δένδιας

Την απογοήτευση και την οργή του τουρκικού εκλογικού σώματος για την πολιτική της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, αλλά ιδίως στην οικονομία, καταγράφει νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Yöneylem και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Birgün.

«Όχι» από το 56,9%

Εισπράττοντας τα επίχειρα των επιλογών του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είδε τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση να του γυρίζουν την πλάτη, καθώς το 56,9% δήλωσε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πιθανότητα επανεκλογής του στη θέση του προέδρου της χώρας. Συγκεκριμένα, τo 32,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα υποστήριζε τον Ερντογάν αν είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος, το 56,9% δήλωσε ότι δεν θα τον ψηφίσει ποτέ και το 8,1% παρουσιάστηκαν αναποφάσιστοι. Παράλληλα, όταν οι πολίτες ρωτήθηκαν για τους υποψήφιους που θα υποστήριζαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το 34,7% απάντησε ότι θα υποστήριζε τον Ερντογάν, ενώ το 50,4 % δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Στα ίσα κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ταυτόχρονα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι η απόσταση που χώριζε την κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία -αποτελούμενη από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί- έχει εξαϋλωθεί και ότι πλέον υπάρχει μάχη «σώμα με σώμα» με την αντιπολιτευτική Συμμαχία Εθνών -αποτελούμενη από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το Καλό Κόμμα (İYİ) της Μεράλ Ακσενέρ.

Τον «καταπίνει» η αντιπολίτευση 

Μάλιστα, στην «κόντρα» Ερντογάν με τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης, η δημοσκόπηση ανέφερε ότι αν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατέβει αντίπαλος του Ερντογάν, θα πάρουν το 42% και το 38,6% των ψήφων, αντίστοιχα. Εάν η η Μεράλ Ακσενέρ έρθει αντιμέτωπη με τον Ερντογάν, η Ακσενέρ και ο Ερντογάν θα συγκεντρώσουν 45,6 και 37,2%, αντίστοιχα. Εάν ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Έκρεμ Ιμάμογλου, ανταγωνιστεί τον Ερντογάν, ο Ιμαμόγλου και ο Ερντογάν θα εξασφαλίσουν το 48,5 και 37,8%, αντίστοιχα.

Ισοπεδωτικός ο δήμαρχος της Άγκυρας

Το εντυπωσιακό, το οποίο ζητά η πλειονότητα των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης, αλλά και του τουρκικού λαού, αντικατοπτρίζεται και σε αυτή την έρευνα και ακούει στο όνομα Μανσούρ Γιαβάς. Ο δήμαρχος της Άγκυρας, με τους αγώνες ενάντια στο παρακράτος και τους με μηχανισμούς του ΑΚΡ στην τουρκική πρωτεύουσα, συγκεντρώνει την προτίμηση του κόσμου, καθώς αν ο Κιλιτσντάρογλου αποφασίσει να του δώσει το χρίσμα, ο Γιαβάς και ο Ερντογάν θα πάρουν το 53,8% και το 34,8%.

Τεράστια φθορά

Δεδομένου ότι οι εθνικές εκλογές στην Τουρκία έχουν προγραμματιστεί για το 2023, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως οριστικά, ωστόσο, η φθορά του Ερντογάν πλέον είναι εμφανής και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι και μη αναστρέψιμη, όσα «κόλπα» κι αν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος. Μάλιστα, φαίνεται ότι η κάθε νέα κρίση, όπως π.χ. το Αφγανιστάν, αυξάνει τη δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του, ενώ η κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια κινήσεων στον Τούρκο πρόεδρο, ώστε να κατευνάσει την οργή των ψηφοφόρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr