Η φράση «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» φαίνεται ότι ταιριάζει απόλυτα στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Ρωσίας, μετά την ολιγόωρη, αλλά άκρως σημαντική ανταρσία της μισθοφορικής Ομάδας Wagner.

Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα δημοσκόπηση που διενήργησε το ανεξάρτητο Levada Center, αυξάνεται η υποστήριξη των Ρώσων σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, μετά την αποτυχημένη ανταρσία της μιας μέρας που πραγματοποίησε το προηγούμενο Σάββατο ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις αυξήθηκε κατά οκτώ μονάδες σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, στο 53%. Παράλληλα, μετά την «πορεία της Wagner προς τη Μόσχα», το μερίδιο όσων υποστηρίζουν τη συνέχιση του πολέμου μειώθηκε στο 39%, σύμφωνα με την έρευνα.

Φόβος

Οι Ρώσοι «φοβήθηκαν ότι η ανταρσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες αποτυχίες στην Ουκρανία για τα ρωσικά στρατεύματα», δήλωσε ο Ντένις Βολκόφ, διευθυντής της Levada, σύμφωνα με το Bloomberg. «Και, γενικά, πολλοί θέλουν απλώς να τελειώσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό». Η έρευνα διεξήχθη από τις 22 έως τις 28 Ιουνίου σε 1.634 ερωτηθέντες σε 50 ρωσικές επαρχίες. Μετά την ανταρσία της 24ης Ιουνίου, η υποστήριξη για συνομιλίες αυξήθηκε περαιτέρω, είπε το Levada.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί. Το Κίεβο αντιτείνει ότι δεν θα εμπλακεί σε συνομιλίες πριν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά εδάφη. Η δημόσια υποστήριξη των Ρώσων σε διπλωματική λύση στη Ρωσία είχε κορυφωθεί το φθινόπωρο μετά την εντολή Πούτιν για επιστράτευση. Τον Μάιο, η πρόοδος στη μάχη διαρκείας για το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία ενίσχυσε, αντιθέτως, τη δημόσια υποστήριξη στη στρατιωτική λύση.

Πολλά ερωτήματα

Στον απόηχο της ανταρσίας, το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Πούτιν έμεινε σχεδόν αμετάβλητο, ενώ η δημοφιλία του Πριγκόζιν έπεσε, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Την παραμονή της ανταρσίας, το 19% των ερωτηθέντων δήλωνε πιθανώς πρόθυμο να τον ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του 2024. Μετά την περιπέτεια του περασμένου Σαββάτου, το σχετικό ποσοστό κατηφόρισε στο 6%. Ωστόσο, η γενικότερη εικόνα δεν είναι ευνοϊκή για τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος βλέπει τα πράγματα να… στραβώνουν.

Εκτός από το χάος που δημιούργησε η ανταρσία του Πριγκόζιν, τεράστια ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας παραμένουν αναπάντητα, όπως αναπάντητη παραμένει και η εξαφάνιση του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος φέρεται να γνώριζε τις προθέσεις του Πριγκόζιν. Το μεγαλύτερο ερώτημα, ωστόσο, είναι οι συνέπειες που η αναταραχή θα έχει στην προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να αποκρούσουν την ουκρανική αντεπίθεση.

Συνομιλία Πούτιν-Μόντι

Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι συζήτησε για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και για το πώς η Μόσχα χειρίστηκε την ένοπλη ανταρσία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Στην ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Μόντι εξέφρασε την υποστήριξη του σ’ αυτό που αποκαλεί η ρωσική ηγεσία αποφασιστικές ενέργειες στην αντιμετώπιση της ανταρσίας στην οποία προέβη το περασμένο Σάββατο η μισθοφορική ομάδα Wagner.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr