Διπλή παρέμβαση

Διπλή παρέμβαση ετοιμάζει η κυβέρνηση στην αγορά, ορισμένοι κλάδοι της οποίας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα τόσο από την διαρκή κρίση της πανδημίας όσο και από τα μέτρα αντιμετώπισης έκτατων κρίσεων λόγω κοροναϊού.

Η διπλή αυτή παρέμβαση αναμένεται να εκδηλωθεί τόσο στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε κάποιους κλάδους, όσο και στην επιπλέον οικονομική στήριξη.

Η παράταση της πανδημίας αναγκάζει όλο και περισσότερες χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, να πάρουν νέα αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση της μετάδοσης του ιού. Τα μέτρα αυτά, τα οποία δημιουργούν περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, δημιουργούν εμπόδια στην ομαλή πορεία και την ανάπτυξη κάθε οικονομίας.

Σημείο καμπής η 17η Ιανουαρίου

Στο τραπέζι ειδικών και κυβέρνησης έχει τεθεί η παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν πριν την Πρωτοχρονιά και έχουν ισχύ έως τις 17 Ιανουαρίου. Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας και, όπως είπε, η κυβέρνηση θα περιμένει την εισήγηση των ειδικών που συνεδριάζουν την Τετάρτη, προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις της.

«Την Τετάρτη θα γίνει καινούργια συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Σταθμίζονται τα δεδομένα, αξιολογούνται. Θα γίνουν οι εισηγήσεις και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει έγκαιρα», ανέφερε συγκεκριμένα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει πέσει στο τραπέζι η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση και στα γήπεδα.

Όπως ανέφερ χθες ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, εξετάζονται δύο στάδια χαλάρωσης των περιορισμών:

  • Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες περισσότερα από χίλια άτομα (εμβολιασμένοι/νοσήσαντες).
  • Επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση, αλλά με όλους τους πελάτες καθιστούς και κλείσιμο των καταστημάτων στις 12.00 το βράδυ.

Σήμερα Τρίτη, αναμένεται οι ειδικοί να έχουν την πρώτη, άτυπη σύσκεψη για το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη της επιτροπής θα επιθυμούσαν τα μέτρα να παραταθούν για μία ακόμη εβδομάδα, δηλαδή έως τις 23 Ιανουαρίου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης

Το ενδεχόμενο νέο μέτρων για τη στήριξη των πολιτών άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως για να απαντήσει πιο συγκεκριμένα σε κάτι τέτοιο πρέπει να ξέρει ποιες θα είναι οι αποφάσεις στο υγειονομικό πεδίο στο τέλος της εβδομάδας.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν είχαν χρονικό ορίζοντα μέχρι τα μέσα αυτού του μήνα. Ανάλογα με την έκταση και την ένταση των όποιων μέτρων ληφθούν, θα πράξει η ηγεσία του υπουργείου.

Διαφορετικά πράττεις εάν επανέρχεται η κανονικότητα σε κλάδους της Οικονομίας και διαφορετικά εάν επεκτείνονται κάποιοι περιορισμοί. Έχουμε αναστολές εργασίας σε κάποιους κλάδους, αξιολογούμε και άλλους κλάδους και ανάλογα θα δράσουμε», δήλωσε.

Όπως είπε, το κόστος της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Ενέργειας, ανέρχονται σε 43,3 δισεκατομμύρια ευρώ, για την περίοδο 2020-2022.

Όπως, μάλιστα σημείωσε, αφήνει τα πάντα ανοιχτά, διότι η χώρα έχει περάσει απανωτές κρίσεις. «Όταν υπάρχουν αβεβαιότητες και δεν ξέρει κανείς την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, παρά μόνο μπορεί να εικάσει, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορώ να αποκλείσω το οποιοδήποτε μέτρο. Αν δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει η Οικονομία την επόμενη εβδομάδα, πώς θα τοποθετηθώ με ευθύνη αν αποκλείουμε ή δεν αποκλείουμε κάτι;», διερωτήθηκε.

Η στήριξη των επιχειρήσεων 

Υπενθύμισε ότι πρόσφατα, «βλέποντας τι γίνεται στο υγειονομικό πεδίο, μεταθέσαμε στην πληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις 31 Ιανουαρίου στις 30 Ιουνίου. Για να το πω απλά, μια επιχείρηση, ένα μαγαζί στην εστίαση που μπορεί να πιέζεται τις τελευταίες 2 εβδομάδες, δεν θα καταβάλει επιστρεπτέα προκαταβολή τέλος Ιανουαρίου, πάει για τον Ιούνιο.

Για παράδειγμα, στις πάγιες δαπάνες, υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμα μπορούν να συμψηφίσουν με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 21 και του 22. Επεκτείναμε το πρόγραμμα Συνεργασία επιδοτώντας μέρος του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τους εργαζόμενους, έως 31 Μαρτίου 2022.

Και με τις αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού που ανακοινώθηκαν πολύ πρόσφατα, στις 30 Δεκεμβρίου για συγκεκριμένους κλάδους της Οικονομίας που η κυβέρνηση πήρε μέτρα. Μετρούμε πολύ κατά τα στοιχεία από την πραγματική Οικονομία και έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά για να δράσουμε.

Με ψυχραιμία, με γνώμονα τις εξελίξεις, όχι βεβιασμένα, θα ενεργήσουμε ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr