άνοιγμα λιανεμπόριο

Διπλό σενάριο για τα πρώτα, και προσεκτικά, βήματα άρσης του lockdown βρίσκεται στο τραπέζι της επιτροπής Τσιόδρα, η οποία αναμένεται να καταλήξει στην τελική της εισήγηση προς την κυβέρνησης στην αυριανή της συνεδρίαση.

Παρά το αίτημα, που έχει κατατεθεί και δημόσια, του υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, από την επόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου, οι τελευταίες πληοροφρίες αναφέρουν ότι η προτεραιότητα θα δοθεί τελικά στην αγορά και στην επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Προς άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, κι εάν δεν υπάρξει δυσάρεστη ανατροπή στα επιδημιολογικά δεδομένα, ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί θα είναι ο εξής:

  • Στις 3 Απριλίου θα απελευθερωθεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο.
  • Στις 5 Απριλίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο με self test και φυσική παρουσία πελατών στα καταστήματα – δηλαδή, χωρίς click away.
  • Το άνοιγμα των σχολείων θα πάει μερικές μέρες αργότερα, στις 12 Απριλίου.

Τι θα κρίνει τον χρόνο επιστροφής στα σχολεία

Ως προς τα σχολεία, αυτή τη στιγμή εξετάζονται δύο εκδοχές: Η πρώτη είναι στις 12 Απριλίου να επιστρέψουν  στις τάξεις οι μαθητές μόνον της τρίτης λυκείου και μία εβδομάδα αργότερα να επαναλειτουργήσουν πλήρως γυμνάσια και λύκεια. Η δεύτερη προβλέπει καθολική επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων στις 12 του μήνα.

Βασικό στοιχείο το οποίο θα κρίνει το τελικό μοντέλο επαναλειτουργίας των σχολείων είναι το πότε θα είναι ευρέως δαθέσιμα τα μαζικά self test που θα προμηθεύονται δωρεάν οι πολίτες από τα φαρμακεία και στα οποία θα υποβάλλονται κάθε Δευτέρα μαθητές και καθηγητές.

Αν οι προμήθειες φτάσουν εγκαίρως στα φαρμακεία, δηλαδή έως τις 10 Απριλίου, η κυβέρνηση φαίνεται να προτάσσει το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου.

Οι τελικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση θα γίνουν έως την Πέμπτη και κατόπιν της αυριανής εισήγησης των επιδημιολόγων.

Σαρηγιάννης: Στις 8 με 9 Απριλίου η κορύφωση της πανδημίας

Οι ειδικοί, πάντως, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι τα βήματα “ανοίγματος” που θα γίνουν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης χαρακτήρισε “παρακινδυνευμένο” να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου. Πρότεινε αρχικά επαναλειτουργία μόνον των λυκείων, αργότερα του εμπορίου, και επανεκκίνηση της εστίασης μετά το Πάσχα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τη μέγιστη τιμή κρουσμάτων θα τη δούμε αρχές Απριλίου, γύρω στις 8-9 Απριλίου όπως είπε, και στην συνέχεια θα δούμε αποκλιμάκωση.

Πηγή: economico.gr