Στον 38ο όροφο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσπάθεια επανεκκίνησης του ενδοκυπριακού διαλόγου, μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά. Αυτή η άτυπη συνάντηση τοποθετήθηκε στη 01:00 τοπική ώρα Κύπρου και Ελλάδας, όπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παρέθεσε δείπνο στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, εστιάζοντας αποκλειστικά στην επανεκκίνηση του διαλόγου.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μετά το δείπνο, δήλωσε ότι δεν άκουσε κάτι νέο και ότι δεν αποκόμισε νέες γνώσεις από τη συνάντηση. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της συζήτησης: προτάθηκαν άτυπες συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και νέα συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών για την εξερεύνηση ανοιγμάτων νέων διελεύσεων.
Η διάρκεια του δείπνου ήταν βραχείας φύσεως και δεν διήρκεσε πολλές ώρες, με μέρος της συζήτησης να αφιερώθηκε σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, κυρίως αναφορικά με τα οδοφράγματα. Εξετάστηκαν θέματα όπως η προσφορά του ελληνικού μέρους για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Πυροΐ και η ζήτηση των Τουρκοκυπρίων για άνοιγμα της Μιας Μηλιάς.
Ο Ερσίν Τατάρ, προτού συναντηθεί με τον Γκουτέρες, υιοθέτησε άκαμπτη στάση, εκφράζοντας την προθυμία του να συμμετάσχει σε επίσημες συνομιλίες, αλλά επιμένοντας στην κυριαρχική ισότητα. Επανέλαβε τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, δηλώνοντας την αναγκαιότητα απευθείας εμπορίου και πτήσεων για τους Τουρκοκυπρίους, αναφερόμενος επίσης στην ομιλία του Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση.
Η Λευκωσία δήλωσε ότι θεωρεί ως αδιαπραγμάτευτα στοιχεία την ενιαία κυριαρχία, την ενιαία προσωπικότητα και την ενιαία ιθαγένεια, επιμένοντας στη λειτουργικότητα του κράτους και στον τερματισμό των εγγυήσεων. Παράλληλα, ο Χριστοδουλίδης πρότεινε τη δημιουργία Επιτροπής Αλήθειας, την οποία ο Τατάρ απέρριψε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκουτέρες εξέφρασε την κατανόησή του για την κυπριακή κατάσταση και επεσήμανε ότι, αν και οι απόψεις των δύο ηγετών διαφέρουν ριζικά, υπάρχουν περιθώρια για σταδιακή εύρεση κοινών στοιχείων προς συζήτηση.
Ο Τατάρ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απεσταλμένη του ΟΗΕ, Μαρία Άνγκελα Ολγκίν, και άφησε να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε να διοριστεί άλλο πρόσωπο για την ανάληψη των ευθυνών ανέπτυξης των επαφών με τις τουρκοκυπριακές αρχές.
Πηγή: tovima.gr