«Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ διεθνώς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα φοβικό σύνδρομο και η χώρα είναι σε θέση να συζητήσει και για τα δύσκολα θέματα. Μάλιστα, ανέφερε ότι η υποκείμενη διαφορά της μη οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ συνεχίζει να δημιουργεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο στα ελληνοτουρκικά.
«Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά σύνθετο και ρευστό διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον», τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνθήκες μεγάλης δυναμικής έντασης, όπως τα αυξανόμενα μεταναστευτικά ρεύματα. «Για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσει διαρκώς τη δική της ισχυρή διπλωματική θέση», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ανέφερε ότι η ιστορία τους εκτείνεται σε περίπου 20 χρόνια, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. «Είχαμε 64 κύκλους επαφών, οι οποίες δεν απέφεραν τα αναμενόμενα», ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη για ισχυρή πολιτική βούληση προκειμένου να προχωρήσουν. Σημείωσε πως το ζήτημα της οριοθέτησης αιγιαλίτιδας αφορά αποκλειστικά και μόνο την ελληνική κυριαρχία.
«Απαιτείται να υπάρξει μία ισχυρή πολιτική βούληση», τόνισε, προσθέτοντας ότι η οριοθέτηση θα απαιτήσει και το διεθνές δίκαιο. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο εφόσον επέλθει κοινή κατανόηση για την εκάστοτε βάση της συζήτησης.
«Το πιο δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον που έχει γνωρίσει ο μεταπολεμικός κόσμος». Αυτή είναι η κατάσταση σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ανέφερε ότι οι μεγάλες κρίσεις στην περιοχή έχουν αντίκτυπο και στη γειτονιά μας. «Οι προκλήσεις είναι πολλές και πρέπει να είμαστε έτοιμοι», επεσήμανε.
Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την επιθυμία να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επικοινωνίας. «Εάν υπάρχει η διάθεση από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι μπορεί να βρεθούν λύσεις», είπε.
Καταληκτικά, αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε ικανοποίηση για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν μια σαφή και ενιαία θέση όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος στην βάση του διεθνούς δικαίου.
Πηγή: tovima.gr