Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου βρίσκεται το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν τις εξελίξεις με προσοχή, αλλά μέχρι στιγμής δεν καταλήγουν σε σαφή συμπεράσματα λόγω της ρευστότητας της κατάστασης. Αναμένεται ότι θα καταδικάσουν τις ιρανικές επιθέσεις και θα καλέσουν σε αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να αποτραπεί η γενίκευση της σύγκρουσης. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει ευρωπαϊκή πηγή, «το ζήτημα της Μέσης Ανατολής διχάζει τους Ευρωπαίους, και θα φανεί πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν στις δηλώσεις τους».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τη δυνατότητα να προβεί σε πολλές ενέργειες πέρα από τις καταδίκες, καθώς η νέα Κομισιόν χρειάζεται τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την αρχή των ακροάσεων των επιτρόπων και δύο μήνες για να ξεκινήσει τη νέα της θητεία. Αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι λείπει ένας βασικός βραχίονας στην αντιμετώπιση μιας ακόμα γεωπολιτικής κρίσης.
Παρόμοια, η ομάδα των G7 προειδοποιεί ότι «η επικίνδυνη αλυσίδα επιθέσεων και αντιποίνων μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η οποία δεν εξυπηρετεί κανενός τα συμφέροντα», καλώντας τους περιφερειακούς παράγοντες να πράξουν υπεύθυνα. Κι ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για μια πιθανή αύξηση στις μεταναστευτικές ροές. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς από τους «27», καθώς τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής εκφράζουν την ανησυχία τους για τα επόμενα βήματα. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν θα υπάρξουν συγκεκριμένα συμπεράσματα ή γενικότερες αναφορές σχετικά με το μεταναστευτικό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την περασμένη άνοιξη, η Κομισιόν ανακοίνωσε συμφωνία για βοήθεια ύψους 1 δις ευρώ προς το Λίβανο έως το 2027, με κύριο στόχο τη διαχείριση της μετανάστευσης. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την ενίσχυση των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων. Από το 2011, η συνολική στήριξη της ΕΕ προς το Λίβανο ξεπερνά τα 3 δις ευρώ, με 2,6 δις από αυτά να προορίζονται για την υποστήριξη Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής.
Η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να έχει και επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική. Η Γερμανία έχει αρχίσει να εφαρμόζει πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, κάτι που προκαλεί ανησυχίες για τη Σένγκεν και εντείνει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη. Παράλληλα, οι πιθανές επιπτώσεις της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή στην οικονομία εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, ειδικά στην περιοχή που ήδη πλήττεται από ανθρωπιστικές κρίσεις και κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
Πηγή: tovima.gr