Οι «27» ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν από την Κομισιόν και το Συμβούλιο να υιοθετήσουν μια κοινή στρατηγική για το μεταναστευτικό, αναφορικά με τις επιστροφές, κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Στο προσχέδιο που έχει διαρρεύσει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε «αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα» για την ενίσχυση και την επιτάχυνση των επιστροφών από την ΕΕ, καθώς και για την υποβολή μιας νέας κοινής προσέγγισης για τις επιστροφές.
Σύμφωνα με 14 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, απαιτούνται ταχύτερες διαδικασίες για τις επιστροφές, υπογραμμίζοντας ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής θα πρέπει να απολογούνται. Επιπλέον, ζητούν τη δημιουργία μιας νέας νομικής βάσης που να καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των μεταναστών, ενώ η μη συνεργασία πρέπει να έχει συνέπειες.
Από στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2024 εκδόθηκαν αποφάσεις για 96.115 πολίτες τρίτων χωρών να εγκαταλείψουν μια χώρα της ΕΕ, εκ των οποίων οι 25.285 επέστρεψαν σε τρίτες χώρες μετά από εντολή να αποχωρήσουν. Ο αριθμός των παραγγελιών για αποχώρηση μειώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι επιστροφές μειώθηκαν κατά 3,9%. Αντίθετα, ο αριθμός των πολιτών εκτός ΕΕ για τους οποίους υπήρξε εντολή να αποχωρήσουν μειώθηκε κατά 10%, ενώ οι επιστροφές αυξήθηκαν κατά 21,3% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.
Πέρα από το μεταναστευτικό, το προσχέδιο των συμπερασμάτων αναμένεται να αναδείξει τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την καταπολέμηση της εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς και την ανάγκη για νέες μεθόδους αποτροπής και διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στο κείμενο γίνεται ειδική αναφορά στις «ασφαλείς και νόμιμες» οδούς ως βασικό στοιχείο για την τακτική μετανάστευση.
Επιπλέον, οι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και να εκφράσουν τη «βαθύτατη ανησυχία» τους για την κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στη Μέση Ανατολή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προτρέψει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η ΕΕ δεσμεύεται να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στη μείωση των εντάσεων.
Οι διαβουλεύσεις παραμένουν σε εξέλιξη, και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Πηγή: tovima.gr