Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και οι προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και οι προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο

Οι προσδοκίες για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ήταν από την αρχή ρεαλιστικές. Θεαματικά αποτελέσματα δεν αναμένονταν, ωστόσο, υπήρχε η γενική συναίνεση ότι, για διάφορους λόγους, η συνάντηση ήταν επιβεβλημένη.

Λίγο πριν τις 11.30 τοπική ώρα, οι δύο ηγέτες, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, καθώς και από τους διπλωματικούς συμβούλους τους, Άννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, κατέφτασαν στο σημείο της συνάντησης. Το καλό κλίμα δεν άργησε να αποδειχθεί, καθώς ένα αστείο σχετικά με τη γαλάζια γραβάτα του Τούρκου ΥΠΕΞ βοήθησε να θερμανθεί η ατμόσφαιρα. Ωστόσο, όπως παρατήρησε ένας από τους παρευρισκόμενους, το μήνυμα της γραβάτας ίσως να ήταν διφορούμενο, καθώς μπορεί να συμβολίζει τη «γαλάζια πατρίδα».

Παρ’ όλα αυτά, το καλό κλίμα δεν αναιρεί τις σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Η Τουρκία συνεχίζει να έχει αναθεωρητικές διεκδικήσεις, και ένα πρόσφατο επεισόδιο στην Κάσο-Κάρπαθο ενδεικτικά δείχνει ότι οι πολιτικές αποστάσεις διευρύνονται. Ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση, επέμεινε στη διχοτόμηση του Κυπριακού, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, επιδιώκοντας έτσι να σπάσει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Στη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της τριμερούς διάσκεψης, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση. Όπως ανέφερε ελληνική κυβερνητική πηγή, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της, τονίζοντας την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η τελευταία αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σχεδόν δύο μήνες μετά την προηγούμενη στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Οι δύο ηγέτες χρησιμοποίησαν τον περιορισμένο χρόνο για να εξετάσουν την πρόοδο στον πολιτικό διάλογο και να διατηρήσουν το θετικό κλίμα, καθώς και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Συμφωνήθηκε να διεξαχθεί το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα, με προετοιμασίες από τους υπουργούς Εξωτερικών.

Οι κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι θα εξεταστεί πότε μπορούν να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, στο πλαίσιο της συνεχούς επικοινωνίας Ελλάδας και Τουρκίας. Παρά τις προσδοκίες, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δεν φαίνεται να έχουν επιτευχθεί εκ των προτέρων, όμως το θετικό κλίμα είναι σημαντικό για την αποτροπή κρίσεων και τη συνεργασία στους κρίσιμους τομείς, όπως το προσφυγικό.

Μετά τη συνάντηση, η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον με βάση τη καλή γειτονία. Αξιοσημείωτη είναι η φράση του Ερντογάν από τον ΟΗΕ ότι θέλει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να είναι περιοχές σταθερότητας όπου θα γίνονται σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων.

Πηγή: tovima.gr