Μισέλ Βαλκάνια

Ένα μυστηριώδες«non paper», που αναφέρεται σε αλλαγές των συνόρων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στις Βρυξέλλες καθώς παραλήπτης του εγγράφου φέρεται να είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σενάριο διάλυσης της Βοσνίας και ένωση Κοσόβου με Αλβανία

Το έγγραφο αναφέρεται σε ειρηνική διάλυση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και σε ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία και αποσπάσματά του δημοσιεύθηκαν σε ενημερωτική ιστοσελίδα της Σλοβενίας.

Το γραφείο όμως του Σαρλ Μισέλ ούτε αρνείται, αλλά ούτε επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτού του εγγράφου. Την ίδια ώρα εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν στο δίκτυο Euractiv, ότι έχουν «πλήρη άγνοια» για το επίμαχο non paper, ενώ άγνοια δηλώνουν και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που υποστηρίζουν ότι δεν έχει παρουσιαστεί κανένα τέτοιο έγγραφο στους αντιπροσώπους των κρατών μελών.

Τα σημεία του εγγράφου που δημοσιεύθηκαν στην Σλοβενία κάνουν λόγο για επαναπροσδιορισμό των συνόρων στην περιοχή για να επιλυθούν μακροχρόνια προβλήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Αλλαγές συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια;

Συγκεκριμένα το non paper αναφέρει ότι μετά την ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον του 1995 που έληξε τον πόλεμο στη Βοσνία, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής οδήγησε στη βελτίωση των σχέσεων και στη σταθερότητα, αλλά δεν έλυσε βασικά προβλήματα, όπως το ότι η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι «λύσεις» που αναφέρονται στο έγγραφο είναι οι εξής:

  • Ενοποίηση του Κοσόβου και της Αλβανίας
  • Παραχώρηση, ως αντάλλαγμα, στη Σερβία του ευρύτερου μέρους της Republika Srpska, δηλαδή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας
  • Ένωση των κροατικών περιοχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Κροατία ή παραχώρηση ειδικού καθεστώτος όπως αυτό που ισχύει στο Νότιο Τιρόλο.
  • Το ίδιο καθεστώς προβλέπεται και για τις σερβικές περιοχές του Κοσόβου.
  • Οι Βόσνιοι θα αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος και με δημοψήφισμα θα μπορούν να επιλέξουν είτε την ΕΕ, είτε την σύσφιξη των σχέσεων τους με άλλη χώρα, όπως η Τουρκία.

«Προς το παρόν, η συντριπτική πλειοψηφία των Βοσνίων τάσσονται υπέρ της ΕΕ, με την απότομη αύξηση της τουρκικής επιρροής και του ριζοσπαστικού Ισλάμ, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραστικά την επόμενη δεκαετία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: economico.gr