ΔΝΤ Ελλάδα

.Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης 3,4% το 2021 και 5,3% για το 2022 βλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του με βάση το άρθρο 4 της μεταμνημνονιακής εποπτείας. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η πανδημία εκτός από την ύφεση κατά 8,2% του ΑΕΠ το 2020 θα αφήσει και μόνιμη απώλεια για την οικονομία της τάξης του 3% του ΑΕΠ.

Συγκρατημένες προβλέψεις έως το 2024

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για φέτος είναι πιο συντηρητική από εκείνη του υπουργείο Οικονομικών. Το Ταμείο εμφανίζεται απαισιόδοξο  και για τις αναπτυξιακές προοπτικές για τα χρόνια μετά το 2022. Συγκεκριμένα προβλέπει ανάπτυξη 2,6% το 2023 1,8% το 2022 1,5 % το 2023 και 1,2% το 2024 παρά την θετική συμβολή που αναγνωρίζει ότι θα έχουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης για την οικονομία.

Υπογραμμίζει μεν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας από τις ελληνικές αρχές αλλά σημειώνει ότι το σενάριο της ανάκαμψης έχει να αντιμετωπίσει κινδύνους με δεδομένο ότι το ποσοστό εμβολιασμού στην χώρα βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρώπης. Με αυτό το δεδομένο, εκτιμά ότι μια επιδείνωση στο μέτωπο της πανδημίας μπορεί να δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας. Επίσης με την συνέχιση της πανδημίας το Ταμείο βλέπει άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αδυναμία χρηματοδότησης της οικονομίας.

Ενας ακόμη κίνδυνος είναι η κατώτερη του αναμενομένου αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής επί το αυστηρότερο και της αύξησης των γεωπολιτικών κινδύνων.

Μειώσεις φόρων και διεύρυνση φορολογικής βάσης

Στην έκθεση τονίζεται ότι το Ταμείο προσυπογράφει τις πρόσφατες μειώσεις φόρων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση και αφορούν την μείωση του φορολογικού βάρους στις επιχειρήσεις και το μη μισθολογικό κόστος, Στην μετά τον κορονοϊό εποχή η θέση του Ταμείου είναι ότι οι μειώσεις φόρων θα πρέπει να συνεχιστούν διευρύνοντας την φορολογική βάση. Μάλιστα επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι για να εξοικονομηθούν πόροι που θα δώσουν το περιθώριο για νέες μειώσεις φόρων θα πρέπει να μειωθούν δαπάνες κυρίως στο πεδίο των συντάξεων αλλά και φορολογικές δαπάνες λόγω της εξαίρεσης μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού από την πληρωμή φόρων.

Βιώσιμο μεσοπρόθεσμα το χρέος

Το δημόσιο χρέος το οποίο το ΔΝΤ υπολογίζει αθροίζοντας και τις αναβαλλόμενες πληρωμές προς τον EFSF αναμένεται να αποκλιμακωθεί μεσοπρόθεσμα. Από το 213,8% του ΑΕΠ το 2021 στο 204,1%, το 2022 και στο 197% το 2023 παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από ότι προβλεπόταν προ πανδημίας. Το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 169% του ΑΕΠ το 2030. Τονίζεται όμως ότι μεσοπρόθεσμα θα συνεχίζει να διατηρεί την βιωσιμότητα του λόγω των χαμηλών αναγκών χρηματοδότησης και το υψηλό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου. Ωστόσο όπως τονίζει το Ταμείο το υψηλό ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ το καθιστά ευάλωτο μακροπρόθεσμα στις διακυμάνσεις των επιτοκίων της αγοράς και αλλαγές της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr