ΔΝΤ: Αντέχει η Ελλάδα στις οικονομικές πιέσεις που θα υποστεί η Ευρώπη το 2023

H Ελλάδα θα παρουσιάσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις οικονομικές πιέσεις που θα υποστεί η Ευρώπη, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον τριγμών μακράς διαρκείας, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αποτυπώνεται στο νέο του Economic Outlook που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 1,8% το ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2023, μετά από ενα πολύ καλό ρυθμό 5,3% που αναμένεται ότι θα φτάσει φέτος, με σημαντική όμως επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα προβλέπει ύφεση για την Γερμανία και την Ιταλία και οριακή ανάπτυξη 0,5% για το σύνολο της Ευρωζώνης έναντι 3,1% φέτος.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι φέτος η άνοδος του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα φτάσει στο 5,2%, αλλά το 4ο τρίμηνο θα είναι μόνο 0,7% και θα επιταχυνθεί προς το 7,5% το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου (οδηγώντας έτσι στον μέσο όρο της ανόδου του ΑΕΠ κατά 1,8% για το σύνολο του 2023). Μακροχρόνια έως το 2027 το ΔΝΤ η διατηρεί την πρόβλεψή του για σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,4% στην Ελλάδα.

Οι πληθωριστικές πιέσεις 

Στο πεδίο των τιμών υπάρχει επίσης αλλαγή προβλέψεων επί τα χείρω, με τον πληθωρισμό να υπολογίζεται πλέον ότι θα αυξηθεί με ρυθμό 9,2% φέτος και 3,2% το 2023 στην Ελλάδα και με πρόβλεψη για συνεχή αποκλιμάκωσή του (άνοδος 8,2% φέτος το Δεκέμβριο και 1,6% το Δεκέμβριο του 2023). Η εν λόγω πρόβλεψη για τις πληθωριστικές πιέσεις είναι μεν σημαντικά δυσμενέστερη από αυτή του προηγούμενου Απριλίου (σ.σ. ανέμενε άνοδο στον δείκτη τιμών κατά 4,5% φέτος και κατά 1,3% το 2023), αλλά και πάλι, εν συγκρίσει με την κατάσταση στην Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία φαίνεται να είναι πιο προφυλαγμένη.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,3% φέτος αλλά και στο 5,7% το 2023. Ειδικά στη Γερμανία τον επόμενο χρόνο ο πληθωρισμός υπολογίζεται σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα: στο 7,2%.

Οι πιέσεις τιμές αναμένεται πως θα προκαλέσουν επιπτώσεις και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει πιο ελλειμματικό φέτος (- 6,7% του ΑΕΠ από 6,5% του ΑΕΠ το 2021) με μικρή βελτίωση το 2023 (έλλειμμα στο 6,3% του ΑΕΠ). Το 2023 το εξωτερικό αυτό έλλειμμα της χώρας εκτιμάται μάλιστα πως θα είναι από τα μεγαλύτερα μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομικά κρατών (σ.σ. το δεύτερο πιο μεγάλο μετά από αυτό της Κύπρου στους πίνακες του ΔΝΤ). Η ανεργία αναμένεται ότι θα αποκλιμακωθεί αλλά με βραδύτερο ρυθμό: από το 15% το 2021, στο 12,6% φέτος και στο 12,2% το 2023.

Οι τιμές του φυσικού αερίου 

Η μεγαλύτερη πίεση και τον επόμενο χρόνο αναμένεται να προέλθει από τις τιμές του φυσικού αερίου οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα παγκοσμίως έως και το τέλος του 2023, σε πλήρη αντίθεση με την αποκλιμάκωση που αναμενόταν στις προβλέψεις που έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το προηγούμενο Ιούλιο (στις ενδιάμεσες εκτιμήσεις του). Αντίθετα αναμένεται λίγο ταχύτερη αποκλιμάκωση τόσο στις τιμές του πετρελαίου όσο και στις τιμές των σιτηρών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάλυση του δίνει ειδική σημασία στην επίπτωση της κρίσης στο κόστος ζωής η οποία, όπως επισημαίνει, περιπλέκει τις αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής. Εξηγεί πως πέρα από το κόστος των τιμών ενέργειας, η κρίση «χτυπάει» και το κόστος τιμών των τροφίμων. Πλήγμα προκαλεί, όπως επισημαίνεται και η ενίσχυση του δολαρίου.

Εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η πρόβλεψη για την άνοδο του ΑΕΠ φέτος παραμένει αμετάβλητη στο 3,2% ενώ η εκτίμηση για το 2023 αλλάζει: υπολογίζεται πως η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι κατά 0,2% βραδύτερη, στο 2,7%. Προφανώς η αναθεώρηση των προβλέψεων για την Ευρωζώνη είναι πολύ πιο δραστικές, αναδεικνύοντας την Ευρώπη ουσιαστικά στο επίκεντρο αυτής της νέας κρίσης.

  • Οι προβλέψεις ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ με την Πασκόσμια Τράπεζα. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχοντας προγραμματίσει και επαφές με την Αμερικανίδα ομόλογο του, Τζάνετ Γέλεν και με στελέχη μεγάλων τραπεζών και οίκων αξιολόγησης
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr