Το ΔΝΤ τονίζει πως οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν την πολιτική αύξησης των βασικών τους επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία.

Σε σχετική έκθεση του Ταμείου την Πέμπτη, σημειώνεται πως «οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν τη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής ώστε να θέσουν υπό έλεγχο των πληθωρισμό».

Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ αναφέρει πως το momentum του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει, ωστόσο, «παραμένει πηγή διαρκούς ανησυχίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα καλείται (Fed) «να μείνει στον τρέχοντα δρόμο επί της νομισματικής της πολιτικής». Το Ταμείο αναφέρει πως «η Fed μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τα επιτόκια της και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί ανθεκτικότερος από αυτό που αναμένεται».

Σημειώνεται πως οι… νουθεσίες του ΔΝΤ έρχονται ενόψει των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Μάιο που ανακοινώνονται την προσεχή Τρίτη, 13 Μαΐου. Την επόμενη μέρα, στις 14, συνεδριάζει η νομισματική επιτροπή της Fed (FOMC), με τους αναλυτές να περιμένουν εάν θα διατηρήσει στο σημερινό επίπεδο τα βασικά της επιτοκία ή εάν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση τους.

Τέλος, το Ταμείο γνωστοποίησε πως οι νέες προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook Update) θα ανακοινωθούν στις 25 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr