ΔΝΤ πανδημία

Στα 22 τρις δολάρια υπολογίζει το ΔΝΤ την παγκόσμια απώλεια ΑΕΠ λόγω της πανδημίας στην πενταετία 2020-2025 και προειδοποιεί εκ νέου ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και άνιση.

Το Ταμείο αναθεωρεί προς τα πάνω μεν την πρόβλεψή του για τον εφετινό ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, “κόβει” όμως μια μονάδα από την αρχική του εκτίμηση για την ανάκαμψη της ευρωζώνης η οποία φαίνεται να είναι μια από τις οικονομίες που δέχονται τα πιο ισχυρά χτυπήματα της πανδημίας.

Στην νέα του έκθεση το ΔΝΤ προειδοποιεί επίσης ότι παραμένουν ανοιχτές “επίμονες ανησυχίες” και αβεβαιότητες, τις οποίες γεννούν η έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες και η προοπτική νέων lockdown.

Με βάση τις νέες εκτιμήσεις του Ταμείου, η παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται ότι συρρικνώθηκε 3,5% το 2020 και αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμούς 5,5% φέτος και 4,2% το 2022. Η εκτίμηση για την περσινή χρονιά είναι βελτιωμένη κατά 0,9% μονάδα σε σχέση με την εκτίμηση του περασμένου Οκτωβρίου που έδινε συρρίκνωση 4,4%. Και πάλι όμως, είναι η βαθύτερη ύφεση εν καιρώ ειρήνης από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930.

Στα 22 τρις δολάρια η αθροιστική απώλεια ΑΕΠ έως το 2025

Η εκτίμηση για το 2021 είναι βελτιωμένη κατά 0,3 μονάδα, ενώ για το 2022 παραμένει σταθερή. Όπως εξηγεί η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, «εξαιτίας της μερικής φύσης της ανάκαμψης περισσότερες από 150 οικονομίες προβλέπεται να έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα χαμηλότερο των επιπέδων του 2019 το 2021. Ο αριθμός αυτός περιορίζεται ελαφρά μόνο στις 110 οικονομίες το 2022».

Συνολικά υπολογίζεται ότι η αθροιστική απώλεια ΑΕΠ για την περίοδο 2020-2025 σε σχέση με τα προ πανδημίας εκτιμώμενα επίπεδα θα είναι 22 τρισ. δολάρια. 

Η αναβάθμιση των εφετινών ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αντανακλά κατά κύριο λόγο τις βελτιωμένες προσδοκίες για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, αλλά και την ισχυρή ανάκαμψη της Κίνας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών. Ταχύτητα ανεβάζει και το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς 8% και το 2022 κατά 6%.

Πιο αργή θα είναι η ανάκαμψη των υπηρεσιών, καθώς οι διασυνοριακές τουριστικές ροές και τα επιχειρηματικά ταξίδια θα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση τουλάχιστον έως ότου μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα ανά τον πλανήτη.

“Αδύναμος κρίκος” η ευρωζώνη

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν φέτος με ρυθμούς 5,1%, υπερκαλύπτοντας έτσι το χαμένο έδαφος του 2020 (-3,5%). Για το 2022 υπολογίζει ότι θα κατεβάσουν ταχύτητα στο 2,5%. Η εκτίμηση για την εφετινή χρονιά είναι βελτιωμένη κατά 2 μονάδες, γεγονός που αποδίδεται στο άκρως δυναμικό σχέδιο τόνωσης, που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Στη ζώνη του ευρώ οι προοπτικές είναι εμφανώς πιο σκοτεινές. Ύστερα από συρρίκνωση 7,2% το 2020 η ευρωζώνη αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμούς μόνον 4,2% φέτος έναντι αρχικών προσδοκιών για ανάπτυξη 5,2%. Πάντως για το 2022 ο πήχυς ανεβαίνει κατά μισή μονάδα στο 3,6%.

Η Γερμανία η μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ προβλέπεται να αναπτυχθεί 3,5% φέτος και 3,1% την επόμενη χρονιά, ύστερα από ύφεση 5,4% πέρυσι. Η γαλλική οικονομία, που συρρικνώθηκε 9% πέρυσι, υπολογίζεται ότι θα ανακάμψει 5,5% φέτος και 4,1% το 2022. Για την Ιταλία που πέρυσι συρρικνώθηκε 9,2%, ο πήχυς πέφτει φέτος στο 3%. Το 2022 αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα στο 3,6%.

Υποβάθμιση των εκτιμήσεων και για την Ισπανία που υπολογίζεται ότι το 2020 είδε το ΑΕΠ της να κάνει βουτιά 11,1%. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι φέτος θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 5,9% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 7,2%. Το 2022 αναμένεται να δει το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται κατά 4,7%.

Το βασικό σενάριο προβλέπει και νέα lockdowns

Η έξαρση των κρουσμάτων από τα τέλη του 2020 και η εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του νέου κορονοϊού, τα νέα lockdowns, αλλά και τα προβλήματα στη διανομή των εμβολίων λειτουργούν ως αντίβαρο στις προοπτικές ανάκαμψης, επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Το βασικό σενάριο του Ταμείου λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα νέων lockdown για να μπει φρένο στην εξάπλωση των νέων στελεχών του ιού, κάτι που σημαίνει ότι ολόκληροι τομείς της οικονομίας θα μείνουν και πάλι για κάποιο διάστημα παγωμένοι.

Πότε θα είναι ευρέως διαθέσιμα τα εμβόλια

Όσον αφορά στα εμβόλια περιμένει ευρεία διαθεσιμότητά τους στις ανεπτυγμένες οικονομίες και σε ορισμένες αναδυόμενες το καλοκαίρι του 2021 και στις περισσότερες χώρες έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Πρόκειται για ένα πιο ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα από εκείνο που περιελάμβανε η αρχική του εκτίμηση, παρά τις πρόσφατες καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Επιπλέον προσδοκά ότι και οι θεραπείες για την Covid -19 θα καθίστανται πιο αποτελεσματικές.

Θετικό στοιχείο είναι πως το ΔΝΤ βλ;eπει ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες χάρη στις αποφασιστικές δράσεις των κεντρικών τραπεζών. Στην αγορά εμπορευμάτων βλέπει αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που όμως θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019, αλλά και περαιτέρω άνοδο στις τιμές των μετάλλων.

Πηγή: economico.gr