Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε ότι μαύρα σύννεφα μαζεύονται συνεχώς πάνω από την παγκόσμια οικονομία λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, του πληθωρισμού, που οδηγεί σε επιθετικές επιτοκίων και την επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα.

«Εν ολίγοις, τα χειρότερα είναι μπροστά μας και πολλοί άνθρωποι θα βιώσουν το 2023 σας ύφεση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά.Το ΔΝΤ, που είναι ο κύριος χρηματοπιστωτικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπει τώρα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος κατά 2,7% — από 2,9% που είχε εκτιμηθεί τον Ιούλιο και κάτω από την ανάπτυξη 3,2% που προβλέπεται φέτος.

25% πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 να είναι περίπου 2%

Ο Γκουρενσά είπε ότι υπάρχει περίπου 25% πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 να είναι περίπου 2%, ενώ υπάρχει πιθανότητα 10%-15% η πραγματική αύξηση της παραγωγής να είναι ακόμη χαμηλότερη από 1%.

«Το 2% είναι ένας πολύ χαμηλός αριθμός» είπε στο Yahoo Finance Live. «Καταγράφηκε μόνο πέντε φορές από το 1970. Και κάθε φορά που είχαμε αυτό, αν κοιτάξετε, ήταν το 1973 το σοκ στην τιμή του πετρελαίου, το 1981 και ο αποπληθωρισμός του Volcker , η οικονομική κρίση του 2008. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στη συλλογική μας μνήμη ως εποχές δυσκολιών».

Περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος ή το επόμενο έτος, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα – θα συνεχίσουν να τελματώνουν.

«Θα συνεχίζει να ανεβαίνει ο πληθωρισμός»

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι «θα συνεχίζει να ανεβαίνει».

«Εννοώ, αναμένουμε ότι θα κορυφωθεί σύντομα και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται ως αποτέλεσμα των ενεργειών των κεντρικών τραπεζών. Αλλά έχει αποδειχθεί πιο επίμονος, πιο υψηλός και ευρύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις».

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν «επιδεινωθεί ουσιαστικά». Ο διεθνής οργανισμός είπε ότι η ρευστότητα της αγοράς έχει επιδεινωθεί σε όλες τις βασικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ταχείας, άτακτης ανατιμολόγησης που θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει – και να ενισχυθεί – με προϋπάρχουσες ευπάθειες και κακή ρευστότητα της αγοράς.

Πηγή: economico.gr