ΔΝΤ Ελλάδα

Ιστορική ύφεση φέτος της τάξης του 9,5%, ανάκαμψη το 2021 χωρίς όμως να καλυφθεί όλο το χαμένο έδαφος, και καταλυτικό αποτύπωμα της κορονο-κρίσης στον τουρισμό, είναι η βασική αποτίμηση που περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Τα καλά νέα της έκθεσης είναι πως η φετινή ύφεση θα είναι μεν βαθιά, όχι όμως και η μεγαλύτερη εντός της ευρωζώνης, και μάλιστα κατά τι χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις του Ταμείου.

Τα κακά νέα είναι πως το ΔΝΤ διαπιστώνει καταλυτικό πλήγμα στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό, και αναμένει παράταση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης και στο καλοκαίρι του 2021, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την πορεία της ανάκαμψης.

Αναλυτικά, στο World Economic Outlook το ΔΝΤ προβλέπει για το 2020 ύφεση 9,5% στην Ελλάδα (αντί 10% που προέβλεπε πριν 6 μήνες το Ταμείο) και διψήφια ποσοστά για Ισπανία (-12,8%), Ιταλία (-10,6%) και Πορτογαλία (10%).

Ανάκαμψη 4,1% το 2021 – Υψηλή αβεβαιότητα μεσοπρόθεσμα

Για το 2021 εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα είναι της τάξης του 4,1% (7,5% εκτιμά η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και 5,5% χωρίς αυτά). Οι αναλυτές του ΔΝΤ θεωρούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί στο τέλος του 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,8% στο τέταρτο τρίμηνο.

Ωστόσο, είναι πολύ συγκρατημένο στις προβλέψεις του για την μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας προβλέποντας ότι μετά το 2022 και έως το 2025 προβλέπει η ανάπτυξη θα πέσει μόλις στο 1%.

Βασική αιτία αυτών των συγκρατημένων εκτιμήσεων είναι οι προβληματισμοί που διατυπώνονται για το πότε θα αρχίσουν να φθάνουν στην Ελλάδα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και ποια θα είναι η τελική αναπτυξιακή δυναμική από την αξιοποίησή τους.

Ο τουρισμός “έκοψε” 4,5 μονάδες από το ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο

Ειδικό βάρος στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα έχει το ιδιαίτερα βαρύ αποτύπωμα της πανδημίας στον τουρισμό. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα καθαρά έσοδα από τον τουρισμό και τις μεταφορές στην Ελλάδα από περίπου 5% του ΑΕΠ  το α΄εξάμηνο του 2019 υποχώρησαν κατακόρυφα στο 0,6% του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Πρόκειται για την πιο μεγάλη πτώση ως αναλογία του ΑΕΠ ανάμεσα στις “εκτεθειμένες” στους εν λόγω κλάδους χώρες τις οποίες εξετάζει το Ταμείο, δηλαδή την Πορτογαλία, τη Τουρκία, την Ισλανδία και το Μεξικό.

Οι προοπτικές “είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό”, αναφέρεται στην έκθεση ακόμη και αν η υγειονομική κρίση περιοριστεί, καθώς θα διατηρηθεί ο φόβος των ταξιδιωτών για μετάδοση.

Για το σύνολο της ευρωζώνης, το ΔΝΤ αναμένει φέτος πτώση του ΑΕΠ φέτος κατά 8,3%, ενώ προβλέπει ότι η ανάκαμψη του 2021 θα φτάσει στο 5,2%. Γενικά, επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει από το πιο “βαθύ” σημείο της ύφεσης, αλλά παραμένει η αβεβαιότητα και ο ρυθμός ανάκαμψης δεν είναι παντού ο ίδιος.

Πηγή: economico.gr