Δώρο για την Ελλάδα το ενδεχόμενο παράτασης του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Λαγκάρντ
FILE PHOTO: European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde gestures as she addresses a news conference on the outcome of the meeting of the Governing Council, in Frankfurt, Germany, March 12, 2020. REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας παράτασης του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο. Σκόπός της είναι εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα στην Ευρωζώνη.

Η ενδεχόμενη παράταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων,  αποτελεί δώρο και για την Ελλάδα. Τούτο με δεδομένο ότι τον τελευταίο καιρό,  πληθαίνουν οι φωνές για το τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα – τα οποία ως γνωστό δεν διαθέτουν ακόμη επενδυτική βαθμίδα – μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα PEPP από την ΕΚΤ υπονοώντας μια ενδεχόμενη αύξηση των αποδόσεων. Με μια νέα παράταση,  δεν θα υπάρχει πλέον περιθώριο για αντίστοιχες εικασίες.

  • Σε συνέντευξη της στο Bloomberg η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα σήμερα να συζητηθεί η σταδιακή μείωση της στήριξης και ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), που φτάνει σήμερα τα 1,85 τρισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να “περάσει μεταβατικά σε μία νέα μορφή” μετά τον Μάρτιο του 2022, το νωρίτερο δηλαδή που μπορεί να ολoκληρωθεί το PEPP.
  • «Δεδομένης της επιμονής που πρέπει να δείξουμε για να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας, η κατεύθυνση της πολιτικής σίγουρα θα επανεξεταστεί», δήλωσε η Λαγκάρντ.
  • «Η αίσθησή μου είναι ότι θα συνεχίσουμε με βάση τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης στην οικονομία μας», είπε.

Η σημερινή κατεύθυνση της ΕΚΤ είναι ότι θα αγοράζει ομόλογα ενόσω αυτό είναι αναγκαίο και ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδά τους σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, έως ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν ισχυρά προς τον στόχο της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr