Δραματικούς τόνους για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα χρησιμοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, μπροστά στα δεδομένα που δημιουργεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

«Όλη η χώρα να γίνει “πορτοκαλί”»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή αρχίζει στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Φύγαμε από τη σταθερότητα», ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να καταγράφονται 1.000 κρούσματα την ημέρα, ο καθηγητής είπε ότι «είναι ορατό το 1.000 και μέσα στον Οκτώβριο».

Χωρίς κανένα δισταγμό, ο Μ. Δερμιτζάκης ξεκαθάρισε ότι θα έπρεπε να είναι «όλη η Ελλάδα στο “πορτοκαλί”» και συμπλήρωσε ότι «με ανησυχεί ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα μέτρα. Η Ελλάδα προσπαθεί να σβήσει μικρές φωτιές. Όταν, όμως, υπάρχει τεράστια πυρκαγιά, το να σβήνουμε μικρές φωτιές δε λύνει το πρόβλημα».

«Χρειάζεται να είμαστε μπροστά από τον ιό»

Ο καθηγητής τάχθηκε «εδώ και τώρα» υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού, καθώς και υπέρ της απαγόρευσης κυκλοφορίας αμέσως μόλις κλείνουν τα εστιατόρια ή μισή ώρα αργότερα το πολύ, τονίζοντας ότι «χρειάζεται μια ενημερωτική καμπάνια. Χρειάζεται να είμαστε μπροστά από τον ιό, όχι να τον κυνηγάμε. Πρέπει να λειτουργούμε σα να είμαστε στα 1.500 κρούσματα».

Τέλος, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι «το lockdown είναι μια δήλωση ήττας. Δε μ’ αρέσει το lockdown, αλλά αν χρειαστεί για την υγεία των πολιτών πρέπει να γίνει. Αν μέσα στις επόμενες 5-6 μέρες δούμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα και να συνεχίζει η αύξηση, ξέφυγε ο ιός».

Πηγή: economico.gr