τουρκική οικονομία

Δραματικές προβλέψεις για την πορεία της τουρκικής οικονομίας κάνει το RENAISSANCE CAPITAL, ένα επενδυτικό σχήμα, οι προβλέψεις του οποίου έχουν επιβεβαιωθεί κατά το παρελθόν.

Στις αρχές του μήνα, το RENAISSANCE CAPITAL προέβλεψε ότι η Τουρκία βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια σε νέο κύκλο κατάρρευσης.

Επάνοδος στην πολιτική των πιστώσεων χαμηλού κόστους 

Σύμφωνα με τον  επικεφαλής οικονομολόγος του επενδυτικού σχήματος Charles Robertson, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει χάσει την υπομονή του λόγω των εσωτερικών του προβλημάτων και από την στιγμή που η πολιτική λιτότητας των τελευταίων μηνών, διαλύει την εκλογική του βάση, επίκειται η επάνοδος στην πολιτική των πιστώσεων χαμηλού κόστους ενόψει των εκλογών του 2023.

Κατά τον ίδιον, ένα πρώτο δείγμα της μεταστροφής του Ερντογάν, δόθηκε με την κατάργηση δύο συμβουλίων, που είχαν σχηματισθεί στις αρχές του 2021, με αποστολή να αναβαθμίσουν την διαφάνεια και την υπευθυνότητα των στελεχών της Tουρκικής Στατιστικής Αρχής (Turkish Statistical Institute-TÜİK), με στόχο να μεγιστοποιηθεί η αξιοπιστία της.

Σύμφωνα, άλλωστε,  με το γνωστό χρηματοοικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η απόφαση αυτή ενέτεινε την δυσπιστία ως προς τις ειλικρινείς προθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν να αντιμετωπίσει την κρίση.

Οι τάσεις βελτίωσης τον Νοέμβριο 

Το χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Τουρκία, εμφανίζει πάντως τάσεις βελτίωσης μετά τον τελευταίο Νοέμβριο, όταν ο Τούρκος πρόεδρος μετά την εκπαραθύρωση του γαμπρού του από το υπουργείο Οικονομικών, φροντίζει παράλληλα να τοποθετήσει στην θέση του κεντρικού τραπεζίτη τον έμπειρο οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών, Naci Ağbal.

Με δύο αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων από το 10,25% στο 17% (πάνω από τα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού), ο Ağbal δίδει το σήμα στις αγορές για στροφή προς την επάνοδο στις κανονικές συνθήκες και αυξάνει τις ελπίδες για μία επιτέλους επιτυχημένη αμυντικά κίνηση στο μέτωπο της μάχης του εθνικού νομίσματος και την επιστροφή στην λελογισμένη χρηματοοικονομική πολιτική.

Πολέμιος της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων

Ένα από τα ζωτικά προβλήματα πηγάζει από το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποτελεί γνωστό πολέμιο της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων, θεωρώντας πως αποτελούν το κύριο αίτιο πρόκλησης ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, έχοντας μάλιστα εκδιώξει διαδοχικά από τα μέσα του 2019 δύο κεντρικούς τραπεζίτες που διαφωνούν με την άποψή του.

Το RENAISSANCE CAPITAL προβλέπει πως η τουρκική οικονομία πρόκειται να επαναλάβει τον δραματικό κύκλο του 2018, σε δραστικά όμως δυσμενέστερες συνθήκες.

Ο Robertson εκτιμά πως κατά την διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2021 πρόκειται να επιχειρηθούν γενναίες μειώσεις επιτοκίων στην Τουρκία, ώστε να προκληθεί ένα ισχυρό κύμα αύξησης των πιστώσεων από τις κρατικές τράπεζες (και συνεπακόλουθα του δανεισμού).

Η επιχείρηση Ερντογάν για επανεκλογή 

Η κίνηση αποσκοπεί στην αντιστροφή της εικόνας της χώρας, με δεδομένο ότι ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει τις εκλογές του 2023 και επιχειρεί να επανεκλεγεί με κάθε μέσον.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που ασχολούνται συστηματικά με την Τουρκία, ο Robertson δεν προκρίνει νέες αυξήσεις επιτοκίων, σε πείσμα του γεγονότος ότι ο επίσημος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο αναρριχάται στο 15,6% (έναντι του 15% του Ιανουαρίου), πλησιάζοντας επικίνδυνα το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας.

Θεωρεί πάντως απίθανο τον στόχο του 9,4% του κεντρικού τραπεζίτη για την λήξη του 2021 και τονίζει πως αυτό που επιβάλλεται άμεσα οφείλει να εστιασθεί στην αλλαγή προτύπων διαχείρισης της τουρκικής οικονομίας.

Πηγή: economico.gr