Οι εκλογές στην Γερμανία δεν έδωσαν καθαρό στίγμα για την νέα κυβερνητική συμμαχία, ουδείς γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος και το πολιτικό θρίλερ, που όλα δείχνουν πως θα είναι πιο σκληρό από το εκλογικό θρίλερ, μόλις τώρα ξεκινά.
Η Άνγκελα Μέρκελ είδε το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας της – και στις τελευταίες εκλογές που έγιναν με αυτήν στην καγκελαρία – να συνδυάζεται με το χειρότερο αποτέλεσμα που είχαν οι Χριστιανοδημοκράτες στην ιστορίας τους, υποχωρώντας κάτω ακόμη και από το 25%, τουλάχιστον με βάση τα exit poll. Και αν αυτό δεν αντανακλα και στη δική της τελευταία θητεία (εκτός από την προφανή αδυναμία του Άρμιν Λάσετ) τότε τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει…
Οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται να είναι οι νικητές των εκλογών. Αν και καταγράφουν τη δεύτερη χειρότερη εκλογική τους επίδοση, κατορθώνουν να αντιστρέψουν την καθοδική πορεία τους και μπορούν να διεκδικήσουν να είναι το κέντρο της νέας κυβέρνησης. Και το κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό επειδή ο Όλαφ Σολτς αποδείχτηκε μια φιγούρα που ενέπνεε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
Ταυτόχρονα, όμως μπόρεσαν να εκπροσωπήσουν και μια ευρύτερη αγωνία για τη διατήρηση στοιχείων κοινωνικού κράτους που φαίνεται να υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και με διάφορους τρόπους χρωματίζει τις εκλογές, ιδίως στο φόντο της πανδημίας που ανέδειξε ιδιαίτερα αυτά τα ερωτήματα.
Οι Πράσινοι είναι πλέον ισχυροί παίκτες στην επόμενη διακυβέρνηση. Δεν μπόρεσαν να κάνουν την έκπληξη και να μπορούν να διεκδικήσουν την καγκελαρία, αλλά μπορούν να διεκδικήσουν συμμετοχή σε διαφορετικά σενάρια μελλοντικού συνασπισμού.
Η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» πήρε και πάλι διψήφιο ποσοστό, ικανό να υποστηρίξει την αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική της ατζέντα.
Η Αριστερά (Die Linke) δεν τα κατάφερε. Έχει ένα κακό αποτέλεσμα,και έτσι υπονόμευσε το βασικό πολιτικό σενάριο της για τη διακυβέρνηση που θα τους περιλάμβανε, καθώς δεν «βγαίνει» αριθμητικά μια κυβέρνηση SPD – Πράσινοι – Die Linke.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Σύμφωνα επίσης με την Deutsche Welle το κόμμα των Πράσινων είναι εκείνο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό των ψήφων σε σχέση με τις εκλογές του 2017 – συγεκειμένα, εμφανίζεται να έχει κερδίσει έως 6,1% στις φετινές εκλογές.
Ξεκάθαρη είναι η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών καθώς οι απώλειες έδειχναν να φθάνουν έως το -8,9%.
Σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2017 τα κέρδη και οι απώλειες των κομμάτων διαμορφώνονται, (κατά προσέγγιση όπως επισημαίνει η DW) διαμορφώνονται ως εξής:
+5,5%/ +4,5% SPD (20,5%)
-7,9%// -8,9% CDU/CSU (32,9%)
+4,1/ +6,1% Πράσινοι (8,9%)
+0,3%/ 3,3% FDP (10,7)
-1,6%/ 1,6%% AfD (12,6%)
-4,2%/ 4,2% Die Linke (Αριστερά) (9,2%)
Κυβέρνηση “Τζαμάικα” ή κυβέρνηση “Φωτεινός Σηματοδότης”;
Το πρώτο ζητούμενο και το μεγάλο ερώτημα, είναι εάν θα έχουμε κυβέρνησης τύπου “Τζαμάικας” (CDU, Πράσινοι , FDP) ή “Φωτεινού Σηματοδότη” (SPD, Πράσινοι, FDP).
Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις κορυφής από σήμερα κιόλας και, σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, θα διεξαχθούν παράλληλα ανάμεσα στα δύο πιθανά κυβερνητικά τόξα.
Πότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση
Σε προηγούμενες γερμανικές εκλογές, αυτό το στάδιο των διαβουλεύσεων διήρκεσε από 2 έως 4 εβδομάδες.
Μόλις προκύψει η τελική επιλογή για το ποιοι θα είναι οι κυβερνητικοί εταίροι, το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης προβλέπει πλέον λεπτομερείς προγραμματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελλοντικών κυβερνητικών κομμάτων.
Παρ΄ότι δεν υπάρχει συνταγματική προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, υπάρχει πολιτική πίεση για να αποφευχθούν τα γεγονότα του 2017, όπου η διαδικασία κράτησε σχεδόν 6 μήνες, επειδή οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό της «Τζαμάικα» κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση στις αρχές του 2022 για να ξεκινήσει τον προγραμματισμό του σχεδίου προϋπολογισμού του 2023.
Επομένως, θα καταβληθούν προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» θα ήταν πιο προσηλωμένος στους δημοσιονομικούς κανόνες με λιγότερες εκδόσεις ομολόγων – δηλαδή, με λιγότερο νέο χρέος.
Αντιθέτως στην περίπτωση κυβέρνησης «Φωτεινού Σηματοδότη», αναμένεται μεγαλύτερη πρόσθετη έκδοση χρέους (75 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ), ή 0,9% του ΑΕΠ επιπλέον).
Οι συσχετισμοί των κομμάτων
Με βάση την χθεσινοβραδυνή εκτίμηση της ZDF και του ARD η κατανομή των εδρών στο νέο γερμανικό κοινοβούλιο (με συνολικά 730 έδρες) ήταν η εξής:
Με βάση τα στοιχεία που δίνονταν τις πρώτες πρωινές ώρες


Πηγή: economico.gr