κοροναϊός μέτρα

Σε δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ευρώπη προχώρησε σήμερα η πρόεδρος της Ε.Ε Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, προτείνοντας ταυτόχρονα οκτώ νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε “πολύ ανησυχητική την κατάσταση σε σημερινή της συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε.

Ειδικότερα, τόνισε ότι η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» σε μεγάλο μέρος της ΕΕ και ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων θα αυξηθεί πολύ τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Αφού περιέγραψε τα υπάρχοντα πρωτόκολλα, δήλωσε ότι τώρα «πρέπει να βασιστούμε σε αυτά τα θεμέλια με πρόσθετα μέτρα» και τόνισε ένα νέο πακέτο σήμερα που θα επιτρέπει μια συντονισμένη προσέγγιση για την ανταλλαγή δεδομένων, τα τεστ, τον ιατρικό και μη ιατρικό εξοπλισμό, τα ταξίδια και τις στρατηγικές εμβολιασμού.

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό»

Γι’ αυτό θα μας ακούσετε να τονίζουμε την ανάγκη συνεργασίας, συντονισμού και αλληλεγγύης».

Πρόσθεσε επίσης, ότι θα επιδιώξει καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων για να οργανώσει μια διασυνοριακή περίθαλψη ασθενών όπου χρειάζεται. Και πρόσθεσε πως θα υπάρξει μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα εθνικών συμβούλων στον κορωνοϊό, όπου θα μοιράζονται τις προσεγγίσεις τους.

Επίσης, ανακοίνωσε την δέσμευση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά rapid tests σε κράτη μέλη και τόνισε πως θα υπάρξουν κοινές προμήθειες ώστε να καταστούν πιο διαθέσιμες.

«Κανείς δεν είναι ασφαλής, μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς»

Αναφορικά με το εμβόλιο του κοροναϊού, η Φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε πως πρέπει να γίνουν πολλά στην προετοιμασία για την διανομή ενός εμβολίου όταν γίνει διαθέσιμο.

«Υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο θα είμαι πολύ ξεκάθαρη: δεν θα συμβιβαστούμε για την ασφάλεια των εμβολίων».

«Ας μην ξεχνάμε την δέσμευσή μας για καθολική και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια κορωνοϊού για όλους» δήλωσε. «Κανείς δεν θα είναι ασφαλείς, έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς» τόνισε.

«Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά»

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε: «Το εμβόλιο δεν είναι ένα θαυμαστό γεγονός που αλλάζει τα πάντα από την μία ημέρα στην άλλη.

Είναι το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά θα χρειαστούν ακόμη αρκετά βήματα για να βγούμε από το τούνελ αυτό. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.

Πολλά εξαρτώνται από την συμπεριφορά του καθενός, σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, από το πώς θα αντιδράσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες.

Αλλά θα είναι διαφορετικά Χριστούγεννα».

Αναλυτικά τα μέτρα της Κομισιόν

Καθώς η Ευρώπη γίνεται ξανά το επίκεντρο της πανδημίας, η Κομισιόν προτρέπει τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ να κάνουν περισσότερα και με πιο συντονισμένο τρόπο κατά του κοροναϊού.

«Η χαλάρωση των εφαρμοζόμενων μέτρων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν συνοδεύτηκε πάντοτε από μέτρα για τη δημιουργία επαρκούς ικανότητας ανταπόκρισης», προειδοποίησε η Επιτροπή σε μια δήλωση στο πλαίσιο της επίσημης πρότασής της προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την ανάληψη δράσης.

Για να εντοπιστεί καλύτερα η εξάπλωση των λοιμώξεων, οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να συντονίσουν τις στρατηγικές τους για τα τεστ και να κάνουν ευρύτερη χρήση rapid tests, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια προσφορά για αυτά τα κιτ είναι τώρα πιο περιορισμένη.

Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι οι «τρέχουσες ελλείψεις σε ικανότητα δοκιμής» απαιτούν γρήγορη δράση.

Τα 8 νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν

  • Διασφάλιση της ροής πληροφοριών για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν όλα τα σχετικά δεδομένα στο ECDC και στην Επιτροπή χρησιμοποιώντας κοινά κριτήρια. Θα δημιουργηθεί μια αναβαθμισμένη διαδικτυακή πύλη του ECDC για τη συγκέντρωση όλων των βασικών δεδομένων έως τον Απρίλιο του 2021.
  • Αποτελεσματικά και γρήγορα τεστ. Η Επιτροπή ρίχνει 100 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά rapid tests και την άμεση διάθεσή τους στα κράτη, βάσει μιας καθορισμένης στρατηγικής κατανομής. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει μια κοινή προμήθεια για τη διάθεση rapid tests.
  • Πλήρη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης επαφών. Η Επιτροπή θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη εθνικών εφαρμογών ανίχνευσης και τη σύνδεσή τους με την European Federation Gateway Service. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν αποτελεσματικές και συμβατές εφαρμογές για ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο.
  • Αποτελεσματικός εμβολιασμός, Συμπεράσματα από την πρώτη επισκόπηση των εθνικών σχεδίων εμβολιασμού τον Νοέμβριο. Δημιουργία πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί ως μέρος της στρατηγικής για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.
  • Αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ξαναρχίσουν επικοινωνιακές εκστρατείες προσαρμοσμένες στις τρέχουσες καταστάσεις.
  • Εξασφάλιση βασικών προμηθειών. Προώθηση νέας κοινής προμήθειας εξοπλισμού εμβολιασμού. Αναστολή δασμών και ΦΠΑ επί των εισαγόμενων ιατρικών προμηθειών έως το τέλος του Απριλίου του 2021. Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει γρήγορα την πρόταση για εξαιρέσεις για τα κιτ των τεστ και τα εμβόλια.
  • Διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών. Πλήρης εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου της 13ης Οκτωβρίου 2020 από τα μέλη Κράτη και περαιτέρω βήματα προς μια κοινή προσέγγιση σχετικά με τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με το ECDC και τα κράτη μέλη για μια κοινή προσέγγιση καραντίνας. Κοινή ψηφιακή φόρμα PLF τον Δεκέμβριο του 2020. Μια εφαρμογή κινητών για το Re-open της ΕΕ που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες. Επανεξέταση των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για την κοινή προσέγγιση για την ελεύθερη κυκλοφορία από όλα τα κράτη μέλη.
  • Επέκταση των πράσινων γεφυρών. Η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι πάνω από το 90% των σημείων διέλευσης των συνόρων θα είναι μόνιμα ανοιχτό με χρόνο διέλευσης κάτω των 15 λεπτών.

Πηγή: economico.gr