Ζούμε σε… ενδιαφέρουσες εποχές, σύμφωνα με την παλιά κινέζικη κατάρα: μετά από δεκαετίες εξελίσσεται πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνα διανύουν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στις σχέσεις τους και καταγράφονται διάφορες εντάσεις σε πολλά σημεία του κόσμου. Και, για… κερασάκι στην τούρτα, ο Ρώσος πρόεδρος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Ξεκάθαρη προειδοποίηση
Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και Ρωσία έχουν επί της ουσίας παγώσει τη συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, γνωστή ως New START, και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Κίνα ενισχύει και διευρύνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Και, μέσα σ’ όλα, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, αυξάνοντας τις εντάσεις στην Άπω Ανατολή και πέρα από αυτή.
Η κατάσταση μοιάζει τόσο μπερδεμένη και επίφοβη, που ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους φορείς στον κόσμο, το Διεθνές Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI), υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε προειδοποίηση ότι η ανθρωπότητα μεταβαίνει σε μια από τις πλέον επικίνδυνες περιόδους της ιστορίας της και ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια επανέρχεται στο προσκήνιο ο κίνδυνος πυρηνικής σύρραξης.
ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα
Στην ετήσια μελέτη του, το Ινστιτούτο τονίζει ότι ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός πυρηνικών όπλων απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια, υπογραμμίζοντας ότι ΗΠΑ και Ρωσία διαθέτουν το 90% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως και η Κίνα τις αύξησε στις 410 από 350, κάτι που εκτιμάται ότι δείχνει ότι πλέον το Πεκίνο ως το 2030 θα έχει τις ίδιες δυνατότητες καταστροφής με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.
Ειδικοί του SIPRI επισημαίνουν ότι η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά το πυρηνικό οπλοστάσιό της και ότι υπό αυτή την έννοια είναι εξαιρετικά δύσκολο τα στοιχεία που υπάρχουν να πείσουν για την εκπεφρασμένη θέση του Πεκίνου, ότι σκοπεύει να διαθέτει τις ελάχιστες δυνατές πυρηνικές δυνάμεις που, όμως, θα διασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Αδιαφάνεια
Παράλληλα σημειώνεται ότι Ινδία και Πακιστάν επίσης αυξάνουν τα πυρηνικά όπλα τους, καθώς και ότι η Βόρεια Κορέα πλέον διαθέτει περίπου 30 πυρηνικές κεφαλές και έχει το υλικό και τη δυνατότητα κατασκευής ως άλλων 50-70, ενώ και το Ισραήλ, που επισήμως αρνείται κατηγορηματικά ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, εκτιμάται ότι ήδη προχωρά σε εκσυγχρονισμό του πυρηνικού του οπλοστασίου.
Ακόμα χειρότερα, το SIPRI υποστηρίζει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η μεγάλη ένταση που προκάλεσε, ουσιαστικά «πάγωσε» κάθε διπλωματική προσπάθεια για αφοπλισμό ή έστω περιορισμό των πυρηνικών όπλων και ότι πλέον οι χώρες είναι όλο και πιο… αδιαφανείς σχετικά με τις πυρηνικές τους δυνατότητες, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο του ελέγχου και του περιορισμού των πυρηνικών όπλων σήμερα.
Μεγάλος ο κίνδυνος
Ο διευθυντής του SIPRI, Νταν Σμιθ, τόνισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ότι «είναι αναγκαίο οι κυβερνήσεις του κόσμου να βρουν τρόπους συνεργασίας, προκειμένου να μειωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, να επιβραδυνθεί το “ράλι” των εξοπλισμών και να ασχοληθούν με τις όλο και πιο επιδεινούμενες συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της αυξανόμενης πείνας και φτώχειας στον κόσμο».
«Σε αυτή την περίοδο των υψηλών γεωπολιτικών εντάσεων και της έλλειψης εμπιστοσύνης, με τα κανάλια επικοινωνίες μεταξύ των αντιπάλων που διαθέτουν πυρηνικά όπλα κλειστά ή σε υπολειτουργία, ο κίνδυνος κακού υπολογισμού, παρεξήγησης ή και ατυχήματος είναι απαράδεκτα υψηλός. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η πυρηνική διπλωματία και να αυξηθεί ο διεθνής έλεγχος στα πυρηνικά όπλα», υπογράμμισε.


Πηγή: economico.gr